Nieuws Actueel

KPN koploper in licht lagere AEX na resultaten

KPN ging dinsdag aan kop in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het telecomconcern zag de omzet vorig jaar licht stijgen en verwacht ook dit jaar verder te groeien. De jaarwinst nam wel flink af. Maar dat kwam omdat KPN in 2021 een deel van zijn glasvezelprojecten verkocht aan Glaspoort, wat een eenmalige extra bate opleverde. Zonder die meevaller viel de winst in 2022 wel hoger uit.

ANP 31 januari 2023

ANP310123090 1

Volgens topman Joost Farwerck heeft KPN genoeg maatregelen genomen om weerstand te bieden aan "een uitdagend macro-economisch klimaat". Ook kan het bedrijf de gestegen kosten van bijvoorbeeld energie en personeel doorberekenen in zijn producten. KPN verhoogt daarom het dividend en gaat voor 300 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd dik 1 procent hoger gezet.

Beleggers wachten echter vooral op de Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Woensdag zal de Amerikaanse centrale bank naar verwachting de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed zal overgaan tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt nu de inflatie lijkt af te koelen.

China

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 743,94 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1001,86 punten. De beurs in Londen verloor 0,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,3 procent na een daling van de Duitse winkelverkopen in december. Parijs daalde 0,1 procent ondanks een nipte groei van de Franse economie in het vierde kwartaal.

Positief nieuws uit China kon het tij niet keren. De Chinese industrie liet in januari weer groei na vier maanden van krimp. Ook de dienstensector groeide weer na een flinke krimp in december. De Chinese economie toont daarmee tekenen van herstel na het loslaten van de strenge coronamaatregelen in december.

Philips

Platenlabel UMG was de grootste daler in de AEX met een min van dik 2 procent. Philips volgde met een verlies van 1,8 procent. Het zorgtechnologieconcern won een dag eerder nog bijna 7 procent na goed ontvangen resultaten en de aankondiging van een nieuwe grote ontslagronde.

In Zürich zakte UBS 2,8 procent, ondanks dat de Zwitserse bank, die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, in het vierde kwartaal meer winst boekte dan kenners hadden verwacht. In Milaan steeg UniCredit 8 procent na goed ontvangen resultaten van de Italiaanse bank.

De euro was 1,0811 dollar waard, tegen 1,0869 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 77,21 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 84,43 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws