Nieuws Actueel

Kroketkoning Piet Brink draait 22.000 bitterballen voor Pyeongchang

In zeventien dagen met de hand ruim 22.000 bitterballen draaien. Het zou een poging kunnen zijn om een plek te veroveren in het Guinness Book of Records. Meesterkrokettenmaker Piet Brink reist woensdag naar Zuid-Korea waar hij deelnemers en publiek tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang voorziet van plaatselijk bereide ambachtelijke bitterballen, zo'n 1300 per dag. Dat schrijft het AD.

Redactie AD | Foto: ANP 5 februari 2018

Piet brink

Omdat het exporteren van snacks naar Zuid-Korea tijdrovend en ingewikkeld is vanwege strenge regelgeving, werd besloten de bitterballen ter plaatse te maken met Zuid-Koreaanse ingrediënten. Men neme: 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo groenten, 40 kilo ui, 60 kilo ei en 250 kilo paneermeel.

Lees ook: De snackbarcultuur moet op de lijst van immaterieel Nederlands erfgoed

Thuisgevoel

Een typisch geval van 'wegens succes geprolongeerd': ook tijdens de Olympische Spelen in 2014 in de Russische stad Sotsji was Brink van de partij in het Heineken Holland House. ,,Met de bitterballen willen we de Olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven'', zegt de kroketkoning. ,,We hopen natuurlijk ook prominenten als misschien wel premier Mark Rutte of leden van het Koninklijk Huis te kunnen laten genieten van een heerlijke Hollandse bitterbal.''

Kroket

Een officiële vermelding in het Guinness Book of Records heeft Brink overigens al op zak, niet met zijn bitterbal maar met een kroket. In 2007 vervaardigde hij de grootste ooit, met een gewicht van 225 kilo.

https://youtu.be/kPml965lUwc

Met de bit­ter­bal­len willen we de Olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven

Piet Brink, meesterkrokettenmaker