Nieuws Actueel

Kunstwerk moet wijken voor uitbreiding winkels

Meer winkelruimte, maar minder parkeerplekken en kunstwerk 'Gotisch Hert' wordt tijdelijk weggehaald. Na het Callunaplein in Dieren ondergaat ook het naastgelegen Diderna een metamorfose, meldt De Gelderlander.

Pim Roelofs | Foto: DG 5 januari 2017

Diderna

Het centrum van Dieren verandert in rap tempo. Nadat vorig jaar de winkels op het Callunaplein nieuwe luifels kregen en de bestrating en het groen zijn vervangen, is het nu de beurt aan Diderna. Dieren Diderna BV, eigenaar van zes winkels, heeft een bouwplan bij de gemeente Rheden ingediend. Het plan behelst een uitbreiding van Kruidvat, Terstal en leegstaande ruimten waar eerder Schoenenreus en dierenwinkel Voskamp waren gevestigd. Er komt circa 230 vierkante meter bij. Volgens de eigenaar is de huidige maatvoering niet optimaal en ontstaan er na de aanpassing ruimten die aantrekkelijker zijn voor huurders, zo wordt gemeld in een voorstel van B en W.

Extra meters

Het gebouw - de zes winkels zitten onder één dak - wordt aan de achterzijde uitgebreid. Elf parkeerplaatsen verdwijnen. Vooral aan de kop van Diderna, waar kunstwerk Gotisch Hert staat, worden extra meters gepakt.

Kunstwerk

Om de bouw niet te hinderen en schade te voorkomen, wordt het stalen beeld van Caroline Kortenhorst verwijderd. Het is de vraag of het terugkeert. Het werk, dat eigendom is van de gemeente, staat nu al dicht op de bebouwing en in de nieuwe situatie wordt de afstand nog kleiner. De uitstraling van Gotisch Hert wordt hierdoor nadelig beïnvloed, vindt RIQQ, de Rhedense instelling van kunst en cultuur.

Kosten

Om te kunnen uitbreiden, heeft Dieren Diderna BV circa 175 vierkante meter grond nodig van de gemeente. Die vraagt daar 65.000 euro voor. De pandeigenaar is bereid dat te betalen.

Bestemmingsplan

De gemeente wil de komende jaren de winkelcentra in Dieren, Rheden en Velp een boost geven. Lege panden moeten snel weer gevuld worden. Het plan van Dieren Diderna BV heeft de goedkeuring van wethouder Nicole Olland en winkeliersvereniging Centrum Dieren is ook enthousiast. Wel moet het bestemmingsplan nog worden aangepast.

Gerelateerde artikelenParkeerprobleem jaagt winkelend publiek weg