Nieuws Actueel

Kwart winkelruimte Nieuw Hoog Catharijne opent in april

Begin volgende maand gaat het eerste deel van Nieuw Hoog Catharijne open. Nu wordt nog heel hard gewerkt aan de Stadskamer, Styleroom en North Mile. Dat schrijft het AD.

Roeland Franck 17 maart 2017

Hoog catharijne

Hoog, licht en van alle kanten toegankelijk. Daarmee is Nieuw Hoog Catharijne in bijna alles een totale tegenhanger van zijn voorganger uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hoewel die toen als hypermodern werd beschouwd, riep ie vooral op drukke zaterdagmiddagen al gauw een knellend gevoel op. 's Avonds en 's nachts was het er vooral unheimisch.

Exploitatie

Drie jaar wordt al driftig gebouwd op de plek waar voorheen Peek & Cloppenburg zat. Nu klinken nog wel hamer en cirkelzaag, maar over een week of drie, begin april, gaan de deuren open voor publiek. Dat zegt woordvoerder Eva Lambooij van eigenaar en exploitant Klépierre. Het bedrijf vindt het tijd voor een eerste blik achter de bouwschutting.

Winkelketens

Nu zijn de natuurstenen vloeren nog bedekt met hout en rollen tapijt. Roltrappen zijn ingepakt en afgetimmerd om beschadiging tijdens de bouw te voorkomen. In diverse winkels wordt hard gewerkt aan de inrichting. Hier en daar worden de eerste schappen al zichtbaar. Waarschijnlijk zijn niet alle winkels bij de opening gereed, maar de meeste wel, verwacht shoppingcenter-director Sarah Vehmeijer. “Het is onvoorstelbaar hoe snel het gaat. De meeste winkelketens hebben specialisten die dit overal in Europa doen.''

Passage

Na de opening begin april is het mogelijk vanaf het Vredenburg door de passage die het concern de North Mile noemt, over de Catharijnesingel rechtdoor te lopen naar het voormalig Gildenkwartier waar nu C&A en McDonald's gevestigd zijn. Eind dit jaar is vervolgens de passage naar het nieuwe Stationsplein klaar. Tot die tijd blijft de tijdelijke route tussen witte bouwschotten functioneren.

Zodra Nieuw Hoog Catharijne in april opent, sluit de aloude Radboudtraverse om plaats te maken voor een tweede passage, de South Mile, die eind volgend jaar klaar moet zijn.

Styleroom

Wie over enkele weken vanaf het Vredenburg het nieuwe winkelcentrum inloopt, komt eerst in de grote vide, de Styleroom. Omzoomd door vooral modewinkels, is deze plaats bedoeld voor fashionshows. Er is ruimte voor een catwalk en vanaf de eerste verdieping is er riant uitzicht op de modellen. Het gestileerde plafond heeft geavanceerde verlichting om de shows te accentueren.

Prominent

Wie daarna doorloopt, komt in de Stadskamer, de ontmoetingsruimte en het kruispunt van Nieuw Hoog Catharijne. Het is de ruimte in aanbouw waarop zo'n twee jaar lang prominent zicht was vanaf de Radboudtraverse. De hal is voor twee derde gereed, het restant volgt volgend jaar met de bouw van de tweede passage, de South Mile.

Winkelcentrum

Inmiddels is al wel een enorme hal ontstaan, met glazen overkapping en een vloer met drie segmenten waar nu nog hout ligt, maar waar uiteindelijk glas in komt. Dat moeten uiteindelijk zicht bieden op het water van de Catharijnesingel. “Het wordt zelfs mogelijk daaronder met een bootje aan te leggen en het winkelcentrum binnen te gaan'', zegt Menno Overtoom, directeur Hoog Catharijne van Klépierre. “We willen met Nieuw Hoog Catharijne meer aansluiten bij de omgeving, zowel aan de binnenstadskant, als ook op het water.''

Draaideuren

Hij wijst daarbij ook op de dubbele draaideuren die straks aan weerszijden van de Catharijnesingel op straatniveau toegang bieden tot de Stadskamer. Ook de mensen die hun auto parkeren in de grote garage onder het centrum, komen over enkele weken bovengronds in de Stadskamer. Daar vinden ze vooral horeca en soms evenementen. Ook het hotel dat boven in het Poortgebouw met zijn markante vorm en gevel gevestigd wordt, krijgt hier zijn entree.

Omvang

De komende weken wordt zo'n 17.000 vierkante meter winkeloppervlak in gebruik genomen, volgens Lambooij. Uiteindelijk beslaat Hoog Catharijne 62.000 vierkante meter winkelruimte, verdeeld over 190 winkels.

Formules

Eerder maakte Klépierre bekend dat in het Nieuw Hoog Catharijne onder meer een Nike-store, diverse formules van Zara, Bershka, Stradivarius, Rituals, Steps, Sissy Boy, WE, Sacha, Manfield, Claudia Sträter, Men At Work en Jeans Centre komen.

Het wordt zelfs mogelijk daaronder met een bootje aan te leggen en het winkelcentrum binnen te gaan

Menno Overtoom, directeur Hoog Catharijne