Nieuws Actueel

Landelijke pinstoring voorbij: bij veel winkels nog lange rijen

Een landelijke pinstoring heeft er donderdag voor gezorgd dat mensen moeite hadden om te betalen in winkels en parkeergarages. De storing trof onder meer klanten van ING, ABN AMRO en Rabobank. In onder andere de Jumbo, de Albert Heijn en IKEA stonden lange rijen. De storing begon rond 11.30 uur en was rond 12.10 uur weer voorbij.

Sebastiaan Quekel (AD) 3 augustus 2023

Laatste update: 3 augustus 2023 13:04

Pinstoring winkels betalingen rijen

Archiefbeeld. Bron: ANP Foto.

De pinstoring was waarschijnlijk het gevolg van het tijdelijk uitvallen van een interne netwerkverbinding bij één van de transactieverwerkers die in Nederland actief zijn, meldt Betaalvereniging Nederland bij het AD.

Lees ook: ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’: nieuwe sticker helpt ondernemers plastic afval voorkomen

Omdat pinbetalingen via verschillende transactieverwerkers en verschillende verbindingen en systemen lopen, ondervond ‘slechts een deel van alle winkelkassa’s hinder’ van de storing, benadrukt de vereniging.

Desalniettemin hadden veel Nederlanders last van de storing, blijkt uit meldingen op allestoringen.nl. Binnen een half uur kwamen meer dan 50.000 klachten binnen. Veruit de meeste meldingen hebben te maken met pinapparaten in winkels.

Meldingen stromen binnen

Ook op sociale media als Facebook en Instagram stroomden de meldingen binnen van klanten die niet meer konden pinnen in de winkel of supermarkt. Het opnemen van contant geld bij Geldmaat-automaten verliep ook stroef, bleek uit de berichten. ‘Dit is één van meerdere redenen waarom contant geld moet blijven en overal geaccepteerd zou moeten worden’, schrijft BBB op X, voorheen Twitter.

In supermarkten werd vanwege de lange wachtrijen omgeroepen dat pinnen niet meer mogelijk was. Ook in andere winkels was geld opnemen niet langer mogelijk. ‘Sta je dan bij Ikea om een complete kast af te rekenen na tig stellingen te hebben doorkruist. En ja hoor: pinstoring’, schreef iemand op X, voorheen Twitter. In de tussentijd konden klanten in de winkels nog wel contant afrekenen.

Een landelijke pinstoring komt overigens vaker voor in Nederland. Zo was er begin mei nog een landelijke storing waardoor mensen urenlang niet konden pinnen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws