Nieuws Actueel

Leegstand Amersfoortse kantoren neemt maar niet af

In tegenstelling tot de woningmarkt wil de kantorenmarkt in Amersfoort maar niet aantrekken. Ook de prognoses zijn niet best. Het lijkt erop dat de kantorenleegstand structureel is. De enige oplossing is het ombouwen naar woningen, meldt het AD.

LEO DE VRIES 15 februari 2016

Leegstand kantoren te huur rotterdam amersfoort

Amersfoort behoorde al tot de landelijke 'toppers' als het gaat om leegstand in kantoren (20 procent). De nieuwe leegloop van 2015 - met 90.000 m2 - is deels te verklaren door het vertrek van drie grote spelers in het stationsgebied: AkzoNobel, Agis en De Amersfoortse. Samen huurden deze bedrijven ongeveer 50.000 m2.

Aderlating"Het vertrek van deze spelers is een grote aderlating voor de Amersfoortse werkgelegenheid", stelt makelaarskantoor Dynamis vast. De andere 40.000 m2 werd verlaten door kleinere gebruikers. Er werden ook nieuwe huurcontracten getekend door dienstverleners, maar daarbij gaat het om kleine metrages. In 2014 lag de gemiddelde huurtransactie nog op 500 m2, vorig jaar was dat teruggezakt naar 350 m2.

Ook de verwachtingen van Dynamis voor de komende jaren zijn niet hoopgevend.",Gelet op het grote aantal gebruikers dat meer kantoorruimte achterlaat dan zij opneemt, is de verwachting dat het kantooraanbod in Amersfoort volgend jaar niet direct zal krimpen."

OmbouwEnig heil wordt nog wel verwacht van transformaties van kantoren naar woningen, maar daar zit nog altijd geen schot in. Na jarenlang praten is woningcorporatie De Alliantie vooralsnog de enige partij die er in is geslaagd 3000 m2 kantoor om te bouwen tot 54 jongerenwoningen. Daar was overigens wel een subsidie van 630.000 euro van de gemeente voor nodig.

D66-raadslid Noëlle Sanders luidde eerder al de noodklok over de leegstand. Zij organiseerde er onlangs een politiek café over. Ook zij denkt dat de oplossing in de ombouw van kantoren ligt. "Amersfoort kent veel leegstand én veel woningnood. Daar zou toch iets mogelijk moeten zijn?"

In actieVolgens Sanders biedt de nieuwe Huurwet pandeigenaren meer ruimte om hun leegstaande gebouwen tijdelijk te verhuren. "Daarom wil ik alle ondernemers oproepen om in actie te komen."

"Je kunt het nu niet meer maken om stil te blijven zitten, terwijl we als stad de komende jaren tenminste tweeduizend nieuwe en betaalbare woningen nodig hebben", zegt het raadslid.