Nieuws Actueel

'Leegstand in de stad neemt alleen maar toe'

Winkeliers in Gouda verwachten dat de leegstand de komende jaren verder toeneemt. Internetshoppen, hoge huren en het dure parkeren worden genoemd als de boosdoeners. Het laatste slachtoffer is Marskamer, dat de vestiging in De Nieuwe Marktpassage spoedig sluit. Dit bericht het AD zaterdag.

PETER VAN DEN BELT 22 februari 2016

Leegstand Gouda

Minimaal 52 winkeliers uiten in de binnenstadsenquête van deze krant hun zorgen over de toenemende leegstand. "Helaas begin ik steeds meer lege panden te zien. Ketens waarvan niemand het had verwacht vallen om. Ik hoop dat het tij keert en internetwinkels stenen winkels openen", zegt Ina van Vliet van Brokken & Zo. Het aanbod verschraalt, vinden ze bij Jack Styles: "Zo blijven er hoofdzakelijk kappers en eetgelegenheden over."

De grootste bedreiging is volgens de ondernemers het koopgedrag van de consument, die steeds meer via internet koopt. "Dat legt een zware druk op de fysieke winkels. Het verplicht winkels zelf ook een webshop te hebben", zegt Jooske van Engen van Didi in Gouda. Ze pleit voor een meer geconcentreerd winkelgebied. "Zodat er minder leegstand is verspreid over de stad, waardoor het gezelliger is om te winkelen."

HoudingMarjanne van Kleij van Kempkes Optiek voorziet ook een bundeling van winkels. "Er komt een concentratie rond de Markt."

Meer pop-up stores wordt gezien als een middel om leegstand te verhullen. Volgens de gemeente Gouda valt het mede daarom met de leegstand mee, uitgezonderd dan de Kleiweg. Woordvoerder Monique Neve: "Andere winkelstraten kennen veel dynamiek en nauwelijks leegstand. Dat komt door een actieve benadering van dit probleem. Er is op pandniveau nagedacht over toekomstig (winkel)gebruik. Dit is onder andere mogelijk door de actieve houding van pandeigenaren die hun aanbod aanpassen aan de veranderde omstandigheden."

Het winkelgebied inkrimpen is volgens de gemeente Gouda niet nodig. Neve: "Gouda is al een compacte binnenstad. Op basis van het goede functioneren van de aanloopstraten is er geen behoefte om het winkelgebied geforceerd kleiner te maken."