Nieuws Actueel

'Leerdam nekt winkels’

Leerdam werkt zelf het faillissement van winkels in de hand. Dat zegt De Man makelaardij. In een brief pleit de makelaar, naar eigen zeggen namens winkeliers, voor een fors lagere onroerendezaakbelasting en afschaffing van reclamebelasting. Dat bericht het AD.

Janneke Boluijt 26 februari 2016

Executieverkoopfailliet1065

In de brief, die als advertentie in het weekblad Het Kontakt is verschenen, schrijft De Man makelaardij dat de gemeente 'in de praktijk een van de oorzaken is van winkelsluitingen.' Winkeliers zijn overbelast, staat er, met gemiddeld zo'n 2000 euro per jaar, rekent Marius de Man voor.

“Dat zit zo: niet alleen de pandeigenaar, maar ook de gebruiker, de winkelier, betaalt ozb,” licht hij toe. Van Kralingen, de meer dan 100 jaar oude boekhandel die onlangs gedwongen was de deuren te sluiten, betaalde volgens hem 2850 euro per jaar aan ozb, reclame- en precariobelasting. “In 10 jaar tijd heeft de gemeente Leerdam zo'n 25.000 euro bij Van Kralingen weggehaald.” Veel te veel, vindt hij. “Ik denk dat ik voor alle winkeliers spreek.” De brief is ondertekend 'namens de overbelaste meerderheid van de Leerdamse winkeliers'.

Zoete koek Maar De Man spreekt helemaal niet namens de winkeliers, zegt Paul Stift van de Leerdamse Ondernemersvereniging (LOV). Volgens hem staan er onwaarheden in de brief. “Hij weet de achtergronden van het sluiten van zaken helemaal niet,” zegt hij over De Man. “Kennelijk wil hij geen belasting betalen. Nou prima, dan doeken we ook meteen de gemeente op,” zegt hij op sarcastische toon. Ook Ron Uyldert, de stadsmanager, staat niet achter de brief. “Ik heb het gelezen, maar het klopt niet wat er staat. En hij schrijft namens ondernemers die er niet meer zitten.”

Onderaan de brief somt De Man zaken op die de dupe zouden zijn geworden, zoals 'Vlietskant-bloemist'. De onderneemster zegt nooit te zijn benaderd door de makelaar. “Bovendien zitten wij niet meer aan de Vlietskant.” Bij drogisterij DA zijn ze evenmin op de hoogte.

Volgens De Man moeten de opgesomde winkels ook niet als mede-ondertekenaars gezien worden, maar als voorbeelden. “Daarom staat er boven: 'van hen hoeft het allemaal niet meer'.”

Zelf heeft de makelaar vier winkelpanden in Leerdam in de verhuur. “Ik heb de huren al verlaagd om winkeliers tegemoet te komen. Er zijn in Leerdam genoeg winkeliers die nooit op vakantie kunnen.” Hij stelt dat ondernemers de ozb en reclamebelasting 'voor zoete koek' slikken en dat ze niet aan de bel durven te trekken. “Dat is taboe. Winkeliers vinden het volstrekt zinloos om zelf naar de gemeente te stappen.”

Wethouder Bart Bruggeman laat weten dat De Man “vooral bij de gemeenteraad moet lobbyen,” wat de ozb betreft. “En de reclamebelasting heeft hij vaker aan de orde gesteld, maar de ondernemersvereniging is akkoord gegaan met die belasting.”