Nieuws Actueel

Leger advocaten stort zich op Dupont-zaak

Letselschadeadvocaten verdringen zich om cliënten te werven in de Dupont-zaak, bericht het AD. Zeker vijf kantoren overwegen een schadeclaim tegen Chemours, het bedrijf waar het omstreden fabriekscomplex in Dordrecht sinds 1 jaar onder valt. Dupont heeft decennialang de schadelijke stof C8 uitgestoten.

Peter Groenendijk 9 mei 2016

Dupont dordrecht 2

Lees meer:Van anti-aanbaklaag tot milieuschandaal'Dupont heeft ons flink besodemieterd' 'Ik wil maar één ding weten: zit de C8 van Dupont in mijn bloed?'

SAP Advocaten, dat onder meer betrokken is bij de nasleep van de MH17-ramp, is één van de kantoren die werken aan een aansprakelijkheidsprocedure. Dat doet ook Holla Advocaten, dat al tientallen mensen vertegenwoordigt. "Dat zijn omwonenden van de fabriek en oud-werknemers van Dupont", zegt Fabian David van Holla. "Ze zijn ongerust over hun gezondheid. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen gezondheidsklachten en de uitstoot. Daar zijn we nu mee bezig."

Amerikaans voorbeeldEnkele advocatenkantoren hebben speciale websites opgezet om cliënten te werven, zoals C8claim.nl. Achter die website zit het kantoor Pelican Key uit Zwijndrecht, dat volgens eigenaar Eric Meijer al enkele honderden aanmeldingen binnen heeft. Hij streeft naar een collectieve schadeclaim naar Amerikaans voorbeeld. Wie zich aansluit, betaalt 100 euro.

Een ander kantoor uit de regio, De Koning Advocaten, beheert de website PFOAclaim.nl. PFOA is een andere term voor C8, de stof die tot 2012 door Dupont werd uitgestoten. "We vinden dit een hele grote en belangrijke zaak, heel Dordrecht moet weten dat wij voor gedupeerden strijden", zegt Pieter Nieuwland van De Koning Advocaten. "Alles wijst erop dat dit jarenlang zonder vergunning is gedaan. We onderzoeken nu in hoeverre gezondheidsklachten daaraan zijn te koppelen, en of het bedrijf daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld"

NierkankerDe kantoren kijken met belangstelling naar Amerika, waar een advocatencollectief een al jaren durende rechtszaak voert tegen het Amerikaanse hoofdkantoor van Dupont. Ruim 3500 inwoners van het stadje Parkersburg zeggen ziek te zijn geworden door de jarenlange uitstoot van C8.

In één van de eerste zaken die werden behandeld, heeft de rechtbank een schadeclaim van 1,6 miljoen dollar toegewezen. Bartlett kreeg nierkanker en volgens een panel van experts is Dupont daarvoor aansprakelijk. "We bestuderen de Amerikaanse zaak uitgebreid", zegt Nieuwland. "Daarin is al veel bereikt op het gebied van aansprakelijkheid en de koppeling tussen uitstoot en ziektes. Dat kan in ons voordeel werken."

CruciaalOok Berth Groot, directeur van Letselschade.com in Papendrecht, verdiept zich in de zaak. "Ik vind het cruciaal dat gedupeerden in deze zaak op een goede, deskundige manier worden bijgestaan. Ook wij worden benaderd door omwonenden van het bedrijf. Mijn advies: ga niet overhaast in zee met het eerste kantoor dat je spreekt. Ik verwacht dat er snel een collectieve actie komt van Bureau Beroepsziekten FNV, in samenwerking met bekende en gespecialiseerde letselschadeadvocaten, zodat die alle gedupeerden gezamenlijk kunnen bijstaan."

Chemours, het bedrijf waaronder de fabriek sinds vorig jaar valt, stelt dat Dupont zorgvuldig heeft gehandeld met aandacht voor de gezondheid van de gemeenschap. Het bedrijf zegt medewerking toe aan het RIVM, dat onderzoek doet naar de gevolgen van de C8-uitstoot.