Nieuws Actueel

Lekkage bij gaspijpleiding Nord Stream 2 in Oostzee

De gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee heeft te maken met een lekkage, waardoor gas vrijkomt. De Deense autoriteiten hebben daarom schepen gevraagd afstand te houden van het eiland Bornholm waarlangs de pijpleiding loopt. Overigens is Nord Stream 2 niet in gebruik, maar de leiding bevat wel gas.

ANP 26 september 2022

ANP260922222 1

De lekkage kwam aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijplijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage. Rond Bornholm is nu een veiligheidszone gevormd omdat het gas gevaarlijk kan zijn voor de scheepvaart.

De pijplijn zou eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar een paar dagen voor de Russische inval van Oekraïne besloot Duitsland het goedkeuringsproces stop te zetten. Via Nord Stream 2 kon de hoeveelheid Russisch gas naar Duitsland worden verdubbeld.

De gaspijplijn Nord Stream 1 die ook loopt tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee ligt ook al enige tijd stil. Volgens Moskou heeft dat te maken met technische problemen. Berlijn zegt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege de westerse steun aan Oekraïne.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws