Nieuws Actueel

Leyhoeve wil ook zorgcomplex in Breda

Gemeente kijkt samen met zorgorganisatie of het haalbare kaart is een complex in de vorm van 'woonlandschap' in regio Breda te realiseren, schrijft BN De Stem.

PAUL VERLINDEN | FOTO: Joris Buijs 24 maart 2017

041016 Leyhoeve 01 Fotobronis Joris Buijs Beeld Werkt

Het Tilburgse zorgcomplex De Leyhoeve wil in Breda een soortgelijk grootschalig 'woonlandschap' voor senioren bouwen. Daarnaast wil De Leyhoeve in Breda - of omgeving - een complex opzetten waar zowel jongeren als ouderen wonen. De Leyhoeve heeft de gemeente Breda gevraagd te onderzoeken of er geschikte locaties zijn. ,,We hebben dit op ambtelijk niveau besproken. We wachten nu op een reactie of het haalbare kaart is", zegt Laurens van Rij, bestuursvoorzitter van De Leyhoeve.

Eerste vestiging

In Tilburg werd vorig jaar de eerste vestiging van De Leyhoeve geopend. Aan de zuidkant van de stad is een zogenoemd woonlandschap voor senioren verrezen met 200 appartementen, 77 zorgsuites en vijf zorghotelkamers. Ook zijn er restaurants, een zwembad en een winkel. Er wonen circa 400 mensen, die ondersteund worden door 120 zorgmedewerkers. ,,Dat is nog los van de mensen die voor de andere diensten werken", zegt Van Rij.

Doelgroep

De doelgroep van De Leyhoeve is breed: van 55-plussers die een levensloopbestendige woning willen tot dementerende ouderen die permanente zorg nodig hebben. Inmiddels wordt in Groningen een tweede Leyhoeve gebouwd en de organisatie wil uitbreiden naar meerdere steden, waaronder Breda. ,,We hebben in Breda nog geen locatie op het oog. Duidelijk is dat het nieuwbouw moet zijn, dat er winkels binnen 300 meter aanwezig zijn en er moet openbaar vervoer in de buurt komen", somt Van Rij op.

Korting huur

De Leyhoeve is ondertussen ook bezig met een project (Koningsoord) in Berkel-Enschot. Daar wordt een klooster verbouwd waar 45 jongeren gaan wonen. Ernaast komen vijftig woningen voor ouderen. De jongeren krijgen korting op de huur. In ruil daarvoor gaan ze twee uur per week mantelzorg bij hun oudere buren verrichten. Ook dat Koningsoord-concept wil de Leyhoeve graag in Breda realiseren. ,,Dat kan alleen als dat binnen een afstand van 10 kilometer van de Bredase Leyhoeve is, want dat project moet zorgondersteuning vanuit de Leyhoeve kunnen krijgen", legt Van Rij uit. Een woordvoerder van de gemeente Breda bevestigt dat er 'oriënterende gesprekken' worden gevoerd: ,,Het is een interessante ontwikkeling. Enkele Bredase ambtenaren zijn inmiddels rondgeleid bij De Leyhoeve in Tilburg."