Nieuws Actueel

Liander: in meer regio's knelpunten op elektriciteitsnet

Meer plekken op het elektriciteitsnet van Amsterdam, Flevoland, Friesland en Noord-Holland hebben de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit aan grootverbruikers, meldt netbeheerder Liander. Dat komt door nieuwe knelpunten, waardoor er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen.

ANP 8 juli 2022

ANP080722106 1

In Amsterdam is één nieuw knelpunt ontstaan, in Slotermeer. Hier is er geen plek meer voor verbruik, zegt Liander in een update over het stroomnet in die regio. De netbeheerder meldt dat congestiemanagement, het verdelen van de ruimte op het elektriciteitsnet, hier niet helpt.

In Flevoland doet Liander in Almere, bij het verdeelstation Stichtse Kant, onderzoek naar congestiemanagement voor verbruik. In Friesland wordt op vier plekken eenzelfde soort onderzoek gedaan, te weten in Marnezijl, Oudehaske, Schiermonnikoog en Workum. Daarbij wordt zowel verbruik als teruglevering aan het net onderzocht.

In Noord-Holland is het net volgeraakt in De Weel. In Heerhugowaard-Noord en Uitgeest bekijkt Liander wat de mogelijkheden zijn voor verbruik.

Liander maakte eerder bekend een test te doen met grote accu's om de knelpunten op het stroomnet op te lossen. De enorme batterijen van het bedrijf GIGA Storage zorgen voor extra capaciteit door op te laden als het stroomnet niet volledig benut is en de stroom weer vrij te geven als de stroomvraag groter is dan de hoeveelheid die normaal geleverd kan worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws