Nieuws Actueel

Libanese bakker brengt werk naar Zeeland

In eigen land heeft de Libanese bakker en zakenman Ibrahim el Yamani (48) zichzelf met drie goedlopende bakkerijen en 30 medewerkers ruimschoots bewezen. Nu gaat hij de West-Europese markt op, met Middelburg als uitvalsbasis.

Van onze redactie 27 april 2016

Bakker Libanon

Op bedrijventerrein Arnestein komt een broodfabriek onder de naam Cedars of Lebanon, Bakery and Sweets. "Ibrahim is geen klein bakkertje dat het hier eens komt proberen. In Libanon is hij een topbakker," weet Zeeuws familielid Ronald Denkelaar. "Hij produceert zo'n 40.000 broden per dag. En dan is er nog de patisserie." Professionele apparatuur met Nederlandse specificaties staat al gereed voor ingebruikname. Het is nog wachten op de IND die de komst van Ibrahim en zijn zoon Abdallah moet goedkeuren. Maar het is de bedoeling dat de Middelburgse bakkerij uiterlijk volgende maand begint met zo'n 200 broden per uur. "We willen eerst twee medewerkers lokaal aantrekken. Op termijn verwacht ik werk voor zeker tien mensen," zegt Ronald.

Khibiz"Dit brood hoort bij ons eten, onze cultuur," vult Dana Hamdar, een ander familielid, aan. "Het heet khibiz en is een plat rond brood dat je kunt oprollen. We zien een grote markt die zich snel ontwikkelt. In Zeeland wordt khibiz nergens professioneel gebakken. Wij rijden eens in de maand naar Brussel voor eigen gebruik. Onze doelgroep bestaat uit Libanezen, Syriërs, Irakezen en Marokkanen. We verkopen via supermarkten en tussenhandelaren."

De eerste afspraken en toezeggingen zijn binnen. Zo heeft supermarktketen Agrimarkt interesse. "We hopen binnenkort ook buiten Nederland te leveren," stelt Dana.

Fiscale en juridische steunCedars of Lebanon krijgt een duwtje in de rug van Team Relocations, DRV Accountants en Invest in Zeeland. "Wij trekken nieuwe bedrijven naar Zeeland en steunen die om nieuwe arbeidsplaatsen te creëren," legt Mathieu Pasquier van Invest uit. "Cedars of Lebanon hebben we geholpen bij met name fiscale en juridische vraagstukken. Door de stroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten neemt de vraag naar Libanees brood toe. Er zijn nog maar weinig bakkerijen die dit brood kunnen leveren, dus ja, wij verwachten dat Ibrahim succesvol zal zijn."