Nieuws Actueel

Librije-sommelier kersverse promotor Kroatische wijnen

Sabas Joosten (30), sommelier van de Librije, is benoemd tot ambassadeur van de Kroatische wijn. Oost-Europese wijn? Is dat wel wat? Dit meldt De Stentor.

Janske Mollen | Foto: Frans Paalman 7 februari 2017

Librije sommelier

,,Ik was eigenlijk positief verrast toen ik voor de eerste keer Plovac Ploški proefde, de Kroatische wijn die we nu op de kaart hebben staan. De druif waar ze daar veel mee werken. heeft over het algemeen veel tannine en is heel zuurrijk. Vaak houden ze de schillen lang bij het sap tijdens het rijpingsproces. Dat zorgt voor krachtige wijnen die wij hier niet gewend zijn. Mede daardoor heeft de Kroatische wijnsector het moeilijk gehad. Ze waren daar te weinig bezig met de Europese markt. Maar de wijn die wij twee jaar terug proefden had wel dat rijke en krachtige, maar was veel verfijnder. Dat heeft de wijn te danken aan de wijnmaker. Die zal meer gekeken hebben naar de vraag uit Europa en zijn wijn daar meer op hebben aangepast. Deze past beter bij onze Europese maatstaven.''

Nederlandse wijn

,,We willen bij de Librije onze blik op wijn ook zo breed mogelijk houden. Dus proeven we wijnen uit alle streken. Ook Nederlandse wijn. Thérèse heeft niet voor niets een eigen wijn die in Nederland wordt gemaakt. We dragen daarmee uit dat we vinden dat die wijn een plek verdient op de markt. Dat geldt ook voor de Kroatische wijnen. Doordat ik nu ambassadeur ben, geven we die wijnen een kans."

Kroatische wijngebieden

,,Het prikkelt ook de interesse als je met zo'n wijn hebt gewerkt. Ik ga me er dan ook nog meer in verdiepen. Een werkbezoek aan Kroatische wijngebieden staat dan ook zeker op mijn lijst. Net als Chili en het wijngebied Marlborough overigens. Ik wil nog steeds meer leren over wijn. Het is oneindig interessant. Ik heb nu weliswaar het WSET 4-certificaat, een internationaal erkende wijnopleiding, maar ik heb het gevoel dat ik net bezig ben.''

Hoofdsommelier

,,Ik raakte gefascineerd door wijn toen ik als bijbaan bij het tijdelijke restaurant Even, van Sander Dol ging werken. Dit restaurant was voor mij de eerste met een wijnkaart. Ik wilde de gasten daar dus ook echt iets over kunnen vertellen. Daarom ben ik bij de Academie voor Gastronomie in Hoog-Soeren een opleiding gaan volgen. Sinds 2013 werk ik bij de Librije, nu als hoofdsommelier. Dat houdt in dat ik onder Thérèse eindverantwoordelijk ben voor alle wijn in dit bedrijf. Ik word er nog steeds aan herinnerd hoe bijzonder het is om hier te werken. Dat wat we doen echt bijzonder is. Dat maakt ook dat ik nog niet uitgeleerd of uitgeproefd ben. Er komt telkens weer een nieuw oogstjaar en trends, de markt en de stijlen blijven zich ontwikkelen. Net als de smaak bij onze gasten. Wat ik zelf lekker vind, doet er eigenlijk niet toe. Als sommelier kies je de wijn voor de gast. En die zullen in de toekomst ook Kroatische wijnen geserveerd krijgen. Maar dat ligt er wel aan of die bij onze gerechten passen natuurlijk.