Nieuws Logistiek en transport

Anders Reizen: 'Negen gemeentes nog altijd geen emissievrije zones vastgesteld'

Het is de ondernemerscoalitie Anders Reizen een doorn in het oog dat negen gemeentes nog altijd niet hun emissievrije zones hebben vastgesteld. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld er niet op tijd zijn wagenpark op aanpassen, stelt Hugo Houppermans van Anders Reizen in radioprogramma De Ondernemer Live.

Van onze redactie 15 juni 2022

Hugo Houppermans Anders Reizen

Hugo Houppermans van ondernemerscoalitie Anders Reizen roept gemeentes op snel hun emissievrije zones te bepalen. Foto: Anders Reizen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat per 1 januari 2026 28 Nederlandse steden emissievrij worden. Dat betekent dat bedrijven de steden niet meer in kunnen met een auto of bus die op diesel of benzine rijdt. Een prima zaak, vindt Houppermans. Maar negen gemeentes hebben hun emissievrije zone nog niet vastgesteld, waaronder Amsterdam, Amersfoort, Hilversum en Almere. ,,Voor bedrijven is dat cruciaal,” zegt Houppermans. ,,Het maakt nogal een groot verschil of je alleen het centrum van Amsterdam fossielvrij maakt, of ook de industriegebieden om de stad.”

Lees ook: Duidelijk gemeentelijk beleid gewenst bij invoering zero-emissiezones

Centraal loket voor ontheffingen

Het probleem zit 'm volgens Houppermans vooral in de beschikbaarheid van alternatief vervoer. ,,Natuurlijk weten we dat de emissievrije zones eraan zitten te komen. Daarmee is iedereen in het bedrijfsleven bezig. Maar er is grote schaarste op de bestelbussenmarkt. Bedrijven die landelijke dekking hebben met grote wagenparken, zoals Stedin en Eneco, kunnen niet ineens alle bussen vervangen, maar moeten keuzes maken. Die moeten weten waar ze op welk moment op in moeten zetten. Als dan Amsterdam ineens op het laatste moment een heel groot gebied claimt, moeten alle logistieke processen worden aangepast.”

Positief is volgens Houppermans dat er een centraal loket voor uitzonderingen gaat komen. ,,Als je als onderneming niet op tijd je wagenpark kunt aanpassen, kun je een ontheffing krijgen. Maar die ontheffingen kunnen in elke gemeente anders zijn en moet je lokaal aanvragen. Daarom willen we een centraal loket en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat gaan vormgeven.”

'Samen willen we een gezond Nederland houden, met schone lucht in de steden. Maar we willen ook een betrouwbare lokale overheid hebben”

Hugo Houppermans, Anders Reizen

Betrouwbare lokale overheid

Rest een snelle invulling van die emissievrije zones. Houppermans' oproep is vooralsnog aan dovemansoren gericht. ,,Het blijft stil bij de gemeentes. En dat terwijl er geen reden is om niet door te komen met die gebieden. Dat geeft zekerheid aan bedrijven.” Het is een kwestie van vertrouwen, meent Houppermans. ,,Samen willen we een gezond Nederland houden, met schone lucht in de steden. Maar we willen ook een betrouwbare lokale overheid”.

Anders Reizen begon in de trein

Wat begon als een samenwerking met vijftien ceo’s in de trein naar de VN-klimaattop in Parijs in 2015, is uitgegroeid tot een coalitie van ruim zeventig grote organisaties met een vertegenwoordiging van 550.000 medewerkers. De ambitie van Anders Reizen is de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (t.o.v. 2016). Met zakelijk reizen wordt bedoeld het woon-werk verkeer en de reizen ten behoeve van de werkgever, inclusief vliegreizen, per medewerker (fte).

Luister hieronder het interview met Hugo Houppermans van Anders Reizen terug, in ons wekelijkse radioprogramma De Ondernemer Live op New Business Radio. Het interview start op ca. 13 minuten.

Luister hier De Ondernemer Live terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws