Nieuws Logistiek en transport

Na sluiting horeca: wegrestaurants in de bres voor chauffeurs van vrachtwagen

Met de nieuwe coronamaatregelen zijn we terug bij af met de sluiting van de horeca. De meeste wegrestaurants stellen wel hun sanitair open voor vrachtwagenchauffeurs en bieden afhaalservice aan op de parking. Dat is belangrijk, want vrachtwagenchauffeurs zijn essentieel voor onze samenleving.

Iep van der Meer 16 oktober 2020

Vrachtwagenchauffeur restaurants corona

Foto: Unsplash

Vrachtwagenchauffeurs vervoeren niet alleen levensmiddelen, diervoeders en andere dagelijkse benodigdheden, maar ook medicijnen, ziekenhuisbenodigdheden en veel meer. Onze economie en maatschappij kan niet zonder wegtransport. Maar die chauffeurs zijn wel aangewezen op wegrestaurants.

Door de afhaalservice worden vrachtwagenchauffeurs nu helaas wel weer gedwongen om hun maaltijd in de cabine te nuttigen. Een cabine waar ze de hele dag al in zitten, want een chauffeur werkt, rust en slaapt in die kleine ruimte van nog geen acht kubieke meter.

''Chauffeurs verdienen het om na een dag werken ook even in een andere omgeving te zitten en om te eten van een bord, en niet uit een bakje''

Sandra van Schaeren-Gertsen, Wegrestaurant Malden

Koude en natte seizoen van start

Sandra van Schaeren-Gertsen van Wegrestaurant Malden vind dat schandalig: ,,Chauffeurs verdienen het om na een dag werken ook even in een andere omgeving te zitten en om te eten van een bord, en niet uit een bakje. Tijdens de vorige corona-lockdown zagen we nog dat ze regelmatig naast de auto gingen zitten op een klapstoel, maar we gaan nu het koude en natte seizoen in. Ik vind het echt onvoorstelbaar dat er een uitzondering gemaakt is voor hotelgasten en niet voor chauffeurs. In een hotel zou je immers met roomservice de gasten prima kunnen bedienen in hun luxe kamers.''

Lees ook: Britse overheid voorspelt rij van 7000 vrachtwagens bij grens na No Deal

Een uitzondering voor beroepschauffeurs is volgens Van Schaeren-Gertsen heel eenvoudig te realiseren, bijvoorbeeld op vertoon van de sleutels van een vrachtwagen. In de wegrestaurants werd al gewerkt met een anderhalve meterbeleid, daar zit het probleem niet.

,,Ik ben namens de collega-wegrestaurants heel hard bezig met onder meer een petitie en met het uitnodigen van de pers. Gisteren is er bijvoorbeeld een item voor Nieuwsuur opgenomen waarbij ook PvdA-Europarlementariër Vera Taks aanwezig was in ons restaurant. Ik hoop dat het op die manier doordringt in Den Haag dat dit zo niet kan. Chauffeurs verdienen het om fatsoenlijk van een bord te kunnen eten in een rustige omgeving na een lange dag hard werken’’.

Bekijk het item vrijdagavond 16 oktober in Nieuwsuur. Klik hier voor de online petitie.

Lees ook: Transportbranche zet vraagtekens bij investeringen infrastructuur

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.