Nieuws Logistiek en transport

Nederland is spil in wereldhandel van avocado's

Avocado's leveren ons goed geld op. Nederland ontwikkelt zich namelijk steeds meer als de toegangspoort van Europa voor avocado’s die elders worden geproduceerd, zo meldt het CBS. Na de VS is ons land de grootste importeur van de populaire vruchten.

AD 16 februari 2021

Import export EU avocado eten drinken CBS

Avocado's zijn zeer gewild, in Nederland en wereldwijd. Foto: ANP

De groei gaat hard: vorig jaar importeerden wij 19 procent meer avocado’s dan in 2019. Nederland staat nu wereldwijd als nummer twee van de importeurs van avocado’s. Ons land is volgens de cijferaars van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste niet-producerende exporteur van avocado’s.

Van 15 miljoen kilo naar 373 miljoen kilo

De Nederlandse avocado-import van buiten de Europese Unie nam toe van 15 miljoen kilo in 2000 tot 373 miljoen kilo in 2020. In 2019 bedroeg deze nog 313 miljoen kilo. Sinds 2012 importeert Nederland meer avocado’s uit niet-EU-landen dan alle andere EU-landen bij elkaar. Sindsdien is het verschil steeds groter geworden. Inmiddels is Nederland goed voor 63 procent van de gehele EU-import van avocado’s uit niet-EU-landen. In 2000 was dat 15 procent.

Import van avocado's door Nederland afgezet tegen die van andere EU-landen. Graphic: CBS

Lees ook: PlantLab kruipt uit de kelders en gaat nu serieus voedsel produceren

Nederland doorvoerland van avocado’s naar andere Europese landen


Het overgrote deel van de avocado’s die in Nederland binnenkomen is bestemd voor andere Europese landen, zo meldt het CBS. Een klein deel, ongeveer 9 procent, eten we zelf op. De import en export van avocado’s is een logistieke specialisatie van Nederland geworden, en behelst naast transport en distributie ook zaken als rijping, controle en verpakking. Avocado’s komen met name aan in de Rotterdamse haven en verlaten Nederland meestal per vrachtwagen.

Mexico nummer één en Nederland nummer twee exporteur van avocado’s ter wereld

De aantallen zijn indrukwekkend. Nederland importeerde in 2019 maar liefst 349 miljoen kilo avocado’s. Daarmee is Nederland de tweede importeur van avocado’s ter wereld. Amerika is veruit de grootste met 1105 miljoen kilo aan import. De Verenigde Staten voeren met name avocado's in uit het grootste avocado-producerende land (en buurland) Mexico.

Mexico is de grootste exporteur ter wereld. Nederland volgt op grote afstand als tweede, net vóór Peru (eveneens een avocado-producerend land). Nederland exporteert vrijwel uitsluitend naar Europese landen zoals Duitsland (26 procent) en Frankrijk (19 procent).

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.