Nieuws Actueel

'Loon van onze topmensen al gehalveerd'

Toen Ed d'Hondt een brief las van minister Plasterk, ontstak hij in woede. Plasterk suggereerde dat aandeelhouders zoals de provincie Gelderland er wel voor konden zorgen dat de topsalarissen bij Alliander omlaag gingen. "Afschuifbeleid", zegt d'Hondt. Plasterk wil inmiddels de wet aanpassen. Maar d'Hondt voorziet dat Alliander er wel onder gaat vallen en andere staatsdeelnemingen (zoals ProRail, Tennet, Autoriteit Financiële Markten) niet. "En dan hebben we geen gelijk speelveld meer", zegt hij in het AD.

Rob Berends | Foto: Mark Neelemans 14 maart 2016

Verzet Alliander

Lees ook: Alliander verzet zich tegen lager topsalaris

U wilt een sectorcode. Wat betekent dat?"Dat we gezamenlijk een norm afspreken. Die zal wat mij betreft boven het niveau van de WNT2-norm (179.000 euro) liggen. Op de exacte hoogte wil ik me niet vastleggen, maar het niveau van de norm van 228.000 is denkbaar. U moet niet vergeten dat het salaris van onze topmensen al zo goed als gehalveerd wordt. "

Wat is het verschil tussen het leiden van het land en het leiden van Alliander?"Daar zit niet veel verschil in. Het leiden van Alliander is uitermate gecompliceerd. Veel mensen beseffen niet wat het betekent. Het gebruik van gas loopt terug, terwijl elektriciteit sterk toeneemt. Enorme investeringen in infrastructuur zijn nodig. Nieuwe toegang tot energie moet geregeld worden. Hiervoor heb je mensen met de beste kwaliteiten nodig."

PvdA-Kamerlid Kerstens vindt dat u zoekt naar uitvluchten om de salarissen niet te hoeven verlagen."Wat moet je met kamerleden die hun huiswerk niet doen? Bizarre nonsens. Ik zoek niet naar uitvluchten, ik ben bezig met de belangen van het bedrijf. Met onze marktpositie."

Kerstens wijst op het onbehagen in de samenleving over topsalarissen."Ik geloof niets van dat onbehagen over topsalarissen. Ook elders worden tal van hoge salarissen betaald. Bij wie leeft dat dan? Dat wordt alleen maar aangewakkerd door mensen als Kerstens."

Hij zegt: personeel loopt niet weg.

Ik ga niet op persoonlijke gevallen in, maar ik kan u verzekeren dat het wel gebeurt."

Kunt u niemand vinden die het voor 179.000 euro wil doen?"We kunnen wel mensen vinden. Er zullen genoeg jonge mensen die het daarvoor willen doen. Maar wat wij nodig hebben, zijn mensen met talent, professionaliteit en ervaring. We maken ons er nu al zorgen om of dat wel lukt als we de huidige mensen zouden moeten vervangen."

Zijn al die topmensen zo geldgedreven dan?"Ze maken een normale afweging, die u en ik ook zouden maken. Als ze voor hetzelfde werk elders meer kunnen verdienen, zullen ze daar eerder voor kiezen."

In Provinciale Staten van Gelderland bestaat sympathie voor het idee om als grootaandeelhouder de topsalarissen te verlagen. Wat gebeurt er als ze dat doen?"Dan moeten ze zich realiseren dat ze afstevenen op een groot conflict met de Raad van Commissarissen van Alliander. Want verlaging naar de WNT2-norm (179.000 euro, red.) is voor Alliander niet hanteerbaar."