Nieuws Actueel

'Lucky shot' van ondernemer hangt over heel de wereld

Een gewone foto, argeloos gemaakt door Dordtenaar Peter Paul van der Hout tijdens een stedentrip, is plots het middelpunt van een campagne van Apple. Dat schrijft het AD.

Niels Dekker | Foto: Peter Paul van der Hout 30 augustus 2016

Paul van der hout 1065

Het kiekje dat Peter Paul van der Hout maakte, hangt nu op zeker tien plekken in de wereld: China, Engeland, Mexico, Canada, Japan, Frankrijk, India, Italië, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Op de afbeelding staat zijn handtekening: 'by Peter Paul H'. ,,Toch wel heel leuk'', zegt de Dordtenaar, vooral bekend als eigenaar van platenzaak Velvet.

MarstunnelVan der Hout maakte de foto tijdens een bezoek aan Zutphen in december. ,,Op dinsdag maken mijn vriendin en ik vaak stedentripjes. Dit keer was het Zutphen.'' De twee liepen door de nieuwe Marstunnel. Daar hangt het lichtkunstwerk van Herman Kuijer: duizenden lampjes in honderden armaturen. ,,Ik liep achter mijn vriendin en de lampen veranderden steeds van kleur. Dan waren ze paars en dan weer geel. Ik maakte daar een foto van.''

Voor het plaatje gebruikte Van der Hout zijn iPhone 6s. Zijn foto's worden daarmee automatisch naar de populaire applicatie Flickr gestuurd, waar heel de wereld ze kan zien.

Enkele maanden later ontving Van der Hout een mailtje van het reclamebureau van Apple. Of ze zijn foto mochten gebruiken voor een wereldwijde reclame voor de iPhone 6. ,,Ze hebben van over heel de wereld zeventig foto's uitgekozen. Ik denk vanwege de kleuren, om te laten zien hoe goed die uitkomen met deze camera. Ik heb wel 10.000 foto's op Flickr en deze zou voor mij op plek 7.200 hebben gestaan.'' Is Van der Hout nu door zijn 'lucky shot' ook een rijk man? ,,Haha, ik heb er 450 pond voor gekregen. Ik heb het nooit voor het geld gedaan. Bijzonder dat je foto overal hangt, toch?''