Nieuws Actueel

Maker videogame Fortnite schikt voor meer dan half miljard dollar

Epic Games, de maker van het populaire onlinespel Fortnite, heeft een schikking getroffen van meer dan een half miljard dollar, maakte de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC bekend. Het bedrijf werd onder meer beschuldigd van het schenden van privacyregels voor kinderen, door informatie van spelers onder de 13 jaar te verzamelen zonder ouders op de hoogte te stellen of toestemming te verkrijgen.

ANP 19 december 2022

ANP191222193 1

Ook heeft Epic volgens de beschuldiging spraak- en tekstchat bij het populaire computerspel standaard ingeschakeld voor kinderen en tieners. Dat zou ervoor gezorgd hebben dat kinderen werden gepest, bedreigd en lastiggevallen. Epic geeft de beschuldigingen niet toe, maar ontkent ze ook niet.

Daarnaast werd het bedrijf beschuldigd van het in de val lokken van consumenten met bepaalde technieken om ze te laten betalen voor extra opties in het spel. Mensen die de aankoop wilden annuleren werden daarbij belemmerd. Dat zou tot honderden miljoenen dollars aan onbedoelde aankopen hebben geleid.

Eerder deze maand maakte een Canadese rechter de weg vrij voor een andere rechtszaak tegen de maker van Fortnite. Ouders zeggen dat hun kinderen zo verslaafd raakten aan het spel dat ze zichzelf ernstig verwaarloosden. De Canadese kinderen zouden maaltijden en slaap hebben overgeslagen om het spel te kunnen spelen. Ook kregen ze naar verluidt gedragsproblemen. Hun ouders betogen dat Fortnite bewust is ontworpen om erg verslavend te zijn. Fortnite telt wereldwijd zo'n 350 miljoen spelers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws