Nieuws Actueel

Managing director Gereon Niemeier over leiderschap

Gereon Niemeier (1966) geeft als managing director van logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel leiding aan bijna 3000 mensen. In het Parool vertelt hij over leiderschap.

Jeroen Schuiten 26 augustus 2016

Leiderschap 1065

Bent u een geboren leider?"Een geboren leider wil altijd verantwoordelijkheid nemen, staat nooit langs de kant. Dat herken ik wel."

Wat is de doorslaggevende eigenschap voor een leidinggevende?"Je woord moet 's ochtends hetzelfde waard zijn als 's avonds, onafhankelijk van de situatie. Anders gaan werknemers voorsorteren op jouw stemming. Ook ik probeer berekenbaar te zijn."

Welke karaktertrek staat u in de weg?"Ik heb twee oren en een mond, zou twee keer meer moeten luisteren dan spreken. Maar wij alfadieren hebben veel te vertellen. Dan geef je mensen soms te weinig ruimte om creatief te zijn en zaken op hun eigen manier te doen."

Waar moest u in Nederland aan wennen?"Op mijn eerste dag kwam ik om zes uur van Schiphol naar kantoor. Stond ik gewoon voor een dichte deur. In Spanje hadden ze dan net geluncht. Het was een verrassing om te zien hoe belangrijk het gezin, thuis eten en de kinderen voor Nederlanders zijn. En natuurlijk het polderen. Dat je na een lange discussie een beslissing neemt en de volgende ochtend een collega doodleuk vindt dat het toch anders moet. Dat is onmogelijk in Duitsland."

Wat is er Duits aan uw manier van leidinggeven?"Ik ben echt internationaal, heb in veel landen gewerkt. Ondanks alle grappen ben ik trots op de Duitse grondigheid. Een goede organisatie, geen praatjes en discipline gecombineerd met het savoir-vivre uit Frankrijk, la bella vita uit Italië en het polderen uit Nederland werkt voor mij perfect. Schumacher, de Duitse robot en de improviserende kracht van Ferrari vormden ook een uitzonderlijke combinatie."

Is leiderschap ook een rol spelen?"Je hoeft je karakter niet te verloochenen, maar in moeilijke situaties moet het team de baas niet in paniek zien. Dan straal je de rust uit van een piloot die weet dat het over vijf minuten waarschijnlijk gebeurd is. Twijfel toon je niet. Maar het is een klein verschil tussen zelfverzekerd en arrogant zijn."

Helpt afstand tot werknemers om besluiten te nemen?"In Duitsland worden mensen soms na dertig jaar op kantoor nog met u aangesproken. Voor een beetje toegankelijkheid krijg je veel terug. Maar bij een hechte band wordt het lastiger de waarheid te spreken als het moeilijk wordt. Een tip: niet alleen het goede nieuws zelf vertellen, ook het slechte nieuws."

Hoe houdt u contact met de werkvloer?"Ik ben de minst operationele persoon van het bedrijf. In de auto kan ik gewoon bellen, dus ik kom wel naar de mensen toe. Dat is toch anders dan dat iemand om drie uur bij de baas moet komen."

Hoe gaat u om met e-mails?"We zijn gek met e-mails. Na tien minuten krijg je soms al de vraag waarom je niet hebt geantwoord. Ik word er vooral erg door afgeleid. Zelfs tijdens dit gesprek kijk ik wat er binnenkomt."

Wat is de grootste misvatting van buitenstaanders over leiderschap?"Wat het echt betekent om verantwoordelijkheid te dragen. De druk om steeds de juiste beslissingen te nemen die de toekomst van het bedrijf en van duizenden mensen beïnvloeden. Hoe hoger je komt hoe groter de consequenties van een foute beslissing."