Nieuws Actueel

Markant Delfts horecakoppel zet zaken in de etalage

Het bekendste horecakoppel van Delft verkoopt hun zaken. De Hoogendijks maken tijd voor nieuwe projecten, schrijft het AD. ,,Wie doet nou zijn kinderen weg?"

Djenna Perreijn | Foto: Daniella van Bergen 28 juli 2016

Ed Hoogendijk

Een kroon op zijn werk' noemt Ed Hoogendijk de titel Meest Markante Horecaondernemer die hij maandag toebedeeld kreeg. Toch maken hij en zijn vrouw Miranda daags na de uitreiking bekend het stokje van hun ondernemingen te willen overdragen: bistro De Pijpenla en restaurant Le Mariage en Bounge, naast elkaar in de Hippolytusbuurt, hartje Delft.

TrotsHoogendijk is apetrots op zijn prijs van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Ik was flabbergasted. Het is zo'n grote eer omdat je wordt genomineerd door collega's. Ik dacht: 'waarom ik?' Mijn concurrenten waren niet de minsten. Maar ze kozen mij om mijn maatschappelijke betrokkenheid, passie en het plezier dat ik in het vak heb."

Ed & Miranda Hoogendijk met de prijs van KHN (tekst gaat verder onder foto)

Het echtpaar kocht hun eerste pand aan de Hippolytusbuurt in 1995. Daarvoor runde Ed twee horecaondernemingen in Rotterdam. ,,Ik ben opgegroeid in Schipluiden. Naar Delft fietste ik altijd voor de leuke dingen; hier bracht ik mijn vrije tijd door. Toen Miranda en ik op een dag over de grachten fietsten, wilden we een bakkie doen bij een ijssalon. De sombere Italiaanse eigenaar was aan het vissen in de gracht, hij was nogal aan het mopperen. Drie weken later was de tent van ons. Er moesten een hoop vergunningen worden geregeld. Mijn diploma's als ijsmeester had ik. 's Ochtends draaide ik ijs, 's middags regelde ik zaken bij de gemeente en 15.00 uur was ik terug op de zaak om ijsjes te verkopen. We maakten het seizoen als ijssalon af en in september kon de verbouwing beginnen."

In december opende bistro de Pijpenla. ,,In 2006 konden we het pand ernaast kopen. Omdat ik niet meer zoals in Rotterdam een grote zaak wilde, breidden we niet uit maar begonnen we een nieuwe zaak: Le Mariage."

Hoogendijk noemt de beginjaren een fantastische tijd ,,Ik was 26, Miranda 21. We woonden boven de zaak, de eerste zes jaar nog zonder kinderen. 's Woensdags waren we gesloten. Dan gingen we uit eten of een nachtje weg; even kijken hoe het er elders aan toeging. Mijn schoon- en stiefzus werkten bij ons. Het was geweldig, en dat is het nog steeds. We maken elke dag mensen blij met wat we op tafel zetten. De zussen zijn nog in de zaak, net als ander personeel, sommigen steunen ons al twintig jaar."

HoogtepuntDat personeel wordt straks overgenomen. Ed en Miranda komen door de drukke horecazaken tijd te kort voor alle dingen die ze willen doen. ,,Het is een keuze waar ik lang naartoe heb moeten werken; anderhalf jaar geleden hebben we een horecamakelaar benaderd. Ik heb het mooiste vak ter wereld, iets dat je met veel passie en enthousiasme moet doen. De zaken zijn als kinderen voor ons, en wie doet nu zijn kinderen weg? Je moet erbij blijven, er bovenop zitten. Je kinderen laat je ook niet alleen thuis."

En daar zit precies de pijn. Hoogendijk is al betrokken bij projecten als Crazy Piano's Meets Delft, Uit Eten met Ina, televisieprogramma's én hij is voorzitter van Koninklijke Horeca afdeling Delft. ,,En nog zijn er projecten waar ik 'nee' tegen moet zeggen. Ik vind dat we stoppen op ons hoogtepunt. Volgend jaar zwaai ik ook af als voorzitter van KHN in Delft. Ik heb een bucketlist en denk steeds vaker, waarom stel ik mijn dromen uit? Straks lig ik tussen zes planken, dan is het te laat."

Goede doelenDe dromen van Ed gaan vooral over goede- doelenprojecten. ,,Ik kan er nog niet teveel over zeggen. Het zijn dingen die zakelijk niet zo aantrekkelijk zijn. Met mijn werk kan ik een hoop mensen blij maken, dat hoeft niet altijd betaald te zijn." Miranda organiseert twee keer per jaar retraitereizen naar Ibiza. ,,Nu is dat nog lastig plannen. In de toekomst wil ik haar beter ondersteunen en ook vaker op het eiland zijn. Er is meer in het leven dan op één plaats werken."

In zijn dochters vinden de Hoogendijks geen opvolgers. ,,De jongste gaat net naar de middelbare school en de oudste heeft er helemaal geen interesse in. We hebben er anderhalf jaar voor uitgetrokken. Er is al flink wat animo, maar we bekijken op ons gemak aan wie we het overdragen."

Frisse ideeënDe Hoogendijks blijven wel eigenaar van het pand. ,,We blijven dus betrokken. Ook zonder ons zullen ze succesvol blijven. Wij zijn slechts een speler in het team. Dat kan iemand anders met jong bloed en frisse ideeën doorzetten."

Hoewel Ed en Miranda straks niet meer het gezicht achter de bedrijven zijn, zullen ze Delft niet verlaten. ,,We hebben ons hart verpand aan Delft. Ik zie mijzelf in een adviserende rol betrokken zijn bij andere, Delftse projecten. Met de restaurants gaan we door tot we erbij neervallen en tot we geschikte opvolgers hebben gevonden."