Van droogloopmat tot schoonloopmat en van spaghettimat tot borstelmat op maat. Gooswijn en Jan Steven Visscher zijn van alle ‘matten’ thuis. Maar op het moment van spreken, zijn ze met andere zaken bezig. De tweelingbroers, in de auto onderweg naar Duitsland, hebben een primeur. Ze gaan een nieuw bedrijf opzetten. ,,We kunnen onze machine nog efficiënter laten draaien”, zegt Gooswijn trots.
State of the art mattenmachine
Genemuiden wordt omringd met traditionele mattenbedrijven en juist daarom wilden Gooswijn en Jan Steven het net even anders doen. ,,Wij werken niet met groothandels en fysieke winkels, maar leveren met Mattigo direct vanuit de fabriek”, vertelt Gooswijn. Dat scheelt hen een hoop gedoe en is een stuk efficiënter.
Als we het over efficiëntie hebben, komt het nieuwe bedrijf om de hoek kijken. ,,We gebruiken onze machine nu om deurmatten op maat te snijden, maar je kunt er veel meer mee”, klinkt Gooswijn vanaf de autobahn. ,,Onze machine is state of the art en is bedoeld om 24/7 te draaien. Wij werken nu zo efficiënt, dat we capaciteit over hebben op de machine. We zochten we naar een product dat je ook op maat kan bestellen en mee kan in de flow, zo kwamen we uit op zonnedoeken.”
Ik durf wel te zeggen dat we de grootste zijn in Nederland
Gooswijn Visscher Mattigo
Bij Gooswijn en Jan Steven draait het allemaal om schaalbaarheid en efficiëntie. Daarmee zijn ze online ook uitgegroeid tot de koploper in mattenland. ,,Ik durf wel te zeggen dat we op het gebied van maatwerkmatten de grootste zijn in Nederland.” Waar Gooswijn die zekerheid vandaan haalt? ,,We staan in heel direct contact met de leveranciers. We weten dat 80 tot 90 procent van de concullega’s in Nederland hun matten koopt in Genemuiden. Op basis van wat we horen in de markt, in combinatie met de data die online inzichtelijk is, zijn we de grootste.”
Lees ook: Hoe Sophia Tienstra de markt verovert met... design deurmatten
Matten snijden vanaf de zolderkamer
Op goede dagen gaan er meer dan tweehonderd matten de deur uit. De verwachte omzet voor 2025 is vijf miljoen euro. Binnen drie jaar moet dat minimaal tien of misschien wel vijftien miljoen worden. Dat terwijl de mannen jarenlang handmatig matten sneden voor de hobby. Ze studeerden allebei in een totaal andere richting: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en de ander civiele techniek.
,,We zijn altijd al wel bezig geweest met hoe we geld kunnen verdienen met ondernemen. In 2013 bedachten we een webshop voor biologisch voedsel.” In theorie was het een goed idee, maar in de praktijk pakte hun onderneming wat minder goed uit: ,,Toen we een beetje geld verdienden, merkten we dat we onze winst moesten weggooien, omdat de producten die we hadden staan over de datum waren”, lacht Gooswijn.
Een ervaring rijker, maar een onderneming armer, bedachten de broers waarin ze beter konden ondernemen. ,,Toen dachten we: iedereen heeft een mat in zijn huis nodig en we hebben de leveranciers hier om de hoek. We legden het idee voor aan onze marketingadviseur, die ons aan ons eerste investeringsgeld had geholpen. Hij zei: Ik vind alles beter dan het online verkopen van biologische, bederflijke producten. Dat was toen nog niet zo’n hot item als dat het nu is.”
We wilden dan wel een merk bouwen dat anders is dan alle concullega’s in de buurt
Gooswijn Visscher Mattigo
Drie jaar lang sneden Gooswijn en Jan Steven de matten stuk voor stuk met de hand. En dat liep goed. ,,We merkten dat er veel vraag was naar op maat gesneden matten. In 2019 stonden we op het kantelpunt van: gaan we ons werk hiervan maken of blijven we het als hobby erbij doen? We wilden dan wel een merk bouwen dat anders is dan alle concullega’s in de buurt. Toen hebben we Mattador bedacht.”
Maar net als de biologische producten was het met Mattador niet gelijk raak. ,,We maakten superhoogwaardige matten voor de particuliere klant. Matten zijn te low-interest om een chique label neer te zetten. Daar sloegen bijna alleen BN’ers op aan en consumenten die Quote en Het Financieele Dagblad lezen. We positioneerden ons compleet verkeerd. We betaalden zakken met geld voor reclames in Het FD. De uitgaven en positionering waren niet in verhouding tot de marges die we pakten op de matten. Het label sloeg gelukkig wel aan bij de zakelijke klanten. Daarom zijn we met Mattador overgeschakeld van de consument naar de zakelijke klant.”
Meer matten, meer efficiëntie
Mede door deze les hebben Gooswijn en Jan Steven geleerd nog meer in te zetten op efficiëntie en schaalvergroting: ,,Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar bij ons is het hoe meer producten we verkopen, hoe efficiënter we werken. Want het meeste werk zit hem in de mat op de machine leggen. De machine zelf snijdt bijvoorbeeld honderd matten in een uur, maar doet er niet twee keer zo lang over om er tweehonderd te snijden.”
Zonnedoeken hebben alles met hitte en warmte te maken, dat is precies het tegenovergestelde van het weerbeeld dat je nodig hebt voor deurmatten
Gooswijn Visscher Mattigo
De machine draait, maar de deurmat is een echt seizoensgebonden product: ,,Als het warmer wordt of op dagen dat de zon schijnt, dan zijn de deurmatten een stuk minder interessant dan wanneer het hard regent en bij mensen de vloer vies wordt. Daarom zochten we naar een zomerproduct dat precies het tegenovergestelde is. Zonnedoeken hebben alles met hitte en warmte te maken, dat is precies het tegenovergestelde van het weerbeeld dat je nodig hebt voor deurmatten.”
Cloudpillo van de vloerenwereld
Gooswijn geeft toe, de deurmat is nog steeds geen luxe product en eigenlijk ook geen schaalbaar product. ,,Het moet doen wat je ervan verwacht, maar meer ook niet. Daarnaast bestaat maar 1 of 2 procent van je vloer uit deurmat. We willen daarom doorgroeien naar meer dan een mattenleverancier, een vloeren breed platform worden. Daarin willen we de stap van de dealers overslaan, waardoor we vriendelijk geprijsd blijven en een breed aanbod hebben. 2025 is het jaar dat we breder gaan. We willen de Cloudpillo van de vloeren zijn. Zij gingen ook van kussens naar toppers, matrassen en dekbedovertrekken. Wij willen van matten naar tapijt, pvc en vloerkleden.”
We krijgen veel reacties van oude vrouwtjes en zelfs kaartjes dat we ze zo goed hebben geholpen
Gooswijn Visscher Mattigo
De doelgroep van Mattigo moet daarin ook mee veranderen. ,,Momenteel spreken we alleen nog de functionele gebruiker aan. We krijgen veel reacties van oude vrouwtjes en zelfs kaartjes dat we ze zo goed hebben geholpen. Binnenkort introduceren we matten met figuren en printjes. Bijvoorbeeld tijgerprintjes of matten met figuren of een dier erop. Met die matten willen we meer op het gevoel en de beleving inspelen.”
Jan Steven en Gooswijn merken dat ze door al het ondernemen steeds meer doorhebben hoe e-commerce werkt. ,,We hebben wel het idee dat we nu op het punt staan met Mattigo dat we de learnings en de kosten die we de afgelopen jaren hebben betaald, die hebben we in de rugzak zitten. Zeker als we kijken naar dat we internationaal nu bezig zijn om te groeien en breder inzetten met ons productaanbod. Ik denk dat mensen over vijf jaar zeggen: bij Mattigo moet ik zijn voor mijn vloer en deurmat.”
Lees ook: Familiebedrijf maakt 50.000 deurmatten per jaar: ‘We hebben geen verkoopafdeling nodig’