Nieuws Actueel

Meer nieuwe banen VS dan verwacht, werkloosheid stijgt wel

In de Verenigde Staten zijn er vorige maand 261.000 banen bij gekomen. Daarmee groeide de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld harder dan alom verwacht, komt naar voren uit het maandelijkse banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

ANP 4 november 2022

ANP041122147 1

Het banenrapport duidt erop dat de Amerikaanse economie nog altijd sterk is, ondanks de eerdere stappen om de hoge inflatie te beteugelen. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics nam het werkloosheidspercentage wel toe tot 3,7 procent, doordat meer mensen op zoek gingen naar werk. Een maand eerder was de werkloosheid nog 3,5 procent.

De situatie op de arbeidsmarkt in de VS speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de centralebankenkoepel namelijk meer ruimte om de rente verder te verhogen. Om de torenhoge inflatie in te dammen is de Fed al bezig de rente snel te verhogen. Zo werd de rente eerder deze week opnieuw opgeschroefd met driekwart procentpunt. Een verzwakking van de arbeidsmarkt zou juist een teken zijn dat de hogere rentes de economie beginnen af te remmen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws