Nieuws Actueel

Meeste goederen in Nederlandse zeehavens kwamen uit Rusland

De meeste goederen die vorig jaar de Nederlandse zeehavens zijn binnengekomen kwamen uit Rusland. Het gaat om bijna 19 procent van alle geloste goederen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

ANP 14 juli 2022

Het ging voornamelijk om ruwe aardolie en aardolieproducten. De totale goederenstroom uit Rusland nam in 2021 met meer dan 22 procent toe tot 74 miljoen ton. Inmiddels worden veel Russische goederen, zoals steenkool en aardgas, niet meer ingevoerd als gevolg van de sancties tegen Rusland.

De top 5 van geloste goederen in onze havens bestaat verder uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en Brazilië. Met uitzondering van Groot-Brittannië, werden vanuit al deze landen het afgelopen jaar meer goederen aangevoerd.

Volgens het CBS is de totale aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens vorig jaar met 6,4 procent gestegen tot 593 miljoen ton. De hoeveelheid geloste goederen steeg met 7,5 procent tot bijna 393 miljoen ton. Deze stijging kwam vooral doordat er meer zogeheten droge bulkgoederen, zoals steenkool en ertsen, zijn gelost. Door onder meer het aantrekken van de Duitse staalindustrie en de hoge gasprijs steeg de aanvoer van steenkool met 40,5 procent tot 40 miljoen ton.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws