Nieuws Actueel
Het megasucces van het bedrijf achter de bekendste campinggids van Nederland
We vinden alles op internet, maarde papieren campinggids van ACSI uit Andelst leeft als nooit tevoren. De directeur over kamperen anno 2018: ,,Er zijn nog steeds mensen die denken aan een toiletrol onder de arm, maar zo is het al lang niet meer." Dat schrijft De Gelderlander.

Het moet een jaar of 25, 30 geleden zijn geweest. Zomervakantie. M'n broertje en zusje naast me op de achterbank, pa en ma voorin, de vouwwagen achter de auto. En laten we vooral de tot de nok toe gevulde koelbox niet vergeten.
De ASCI-campinggids
Goed en wel een paar uur onderweg werd dat ene welbekende boek tevoorschijn getoverd: de ACSI-campinggids, want we moesten wel nog beslissen waar we die avond of de volgende dag de tent neer wilden zetten.
Lees ook: Deze man laat miljoenen Afrikanen mobiel bankieren
Het was een jaarlijks ritueel, want op die campinggids met z'n rood-groene voorkant vertrouwde je. Logisch ook, er was nog geen internet om alle informatie op te zoeken.
Googelen
Hoe anders is dat nu, met de zomervakantie van 2018 voor de deur. Iedereen kan zelf campings googelen en beoordelen op talloze reissites. Dat papieren campingoverzicht van ACSI, zo zou je denken, zal inmiddels wel niet meer bestaan, of in ieder geval gemarginaliseerd zijn.
Lees ook: Dit zijn de groeitips van Rituals-baas Raymond Cloosterman
Niets is minder waar, zegt ACSI-directeur Ramon van Reine (57). Gezeteld in zijn riante kantoor in het opvallende statige pand langs de snelweg A15 bij Andelst, vertelt de ondernemer bevlogen over het familiebedrijf waar hij sinds het overlijden van z'n vader in 1996 aan het roer staat.
,,Mensen zeggen vaker: 'zo'n gebouw voor zo'n gidsje...'. Maar wij zijn veel meer dan 'dat gidsje'. In Europa behoren we tot de top-3 spelers in de markt."
Uitgever én touroperator
ACSI, in 1965 door Ed van Reine opgericht als Auto Camper Service International, bestaat tegenwoordig uit twee bedrijven: een uitgever en een touroperator. Maar het begon allemaal met de uitgeverij.
Van Reine senior besloot 53 jaar geleden - bij gebrek aan een dergelijke informatiebron - andere kampeerliefhebbers van informatie te voorzien. Dat eerste boekje, met 55 campings, kostte destijds 1 gulden. Nu betaal je zo'n 25 euro voor een Campinggids Europa.
Half miljoen vaste klanten
,,We zijn zeer renderend, laat ik het zo maar uitdrukken. De print groeit nog steeds. We verkopen 700.000 campinggidsen in Europa, in zeven talen. Bij die boeken bieden we de apps, en juist dat maakt ons product sterk.''
,,Als we alleen de gids nog hadden, dan hadden we niet kunnen blijven bestaan. Nu zitten we op 470.000 vaste Europese klanten. Mensen willen graag papier voor in de auto of camper, maar onze hele database zit ook in de app, daar hoef je niet voor online te zijn. Je betaalt om de app een jaar te gebruiken. Volgend jaar weer, met actuele gegevens? Dan betaal je opnieuw. We groeien keihard. De laatste vijf jaar te hard eigenlijk."
Te hard?
,,Onze klantenservice was een tijdje drama. Echt drama. We waren veel te beperkt bereikbaar. En we konden te weinig mensen vinden die de juiste talen beheersen om onze klanten te woord te staan.''
,,Nu hebben we dat opgelost met ruimere openingstijden en een telefooncentrale in Rotterdam. Maar ook de ICT binnen het bedrijf is lange tijd een probleem geweest. Nu hebben we 25 programmeurs in India die voor ons aan het werk zijn."
Hebben jullie geen last gehad van de crisis of de opkomst van het internet?
,,Integendeel. Met dank ook aan de Duitse klanten, waar we hard zijn gegroeid.''
,,Tot een jaar of vijf geleden voelden we wel de concurrentie van gevestigde namen als de ANWB en de Duitse ADAC. Maar nu wij nog de enige gids zijn die ieder jaar alle campings inspecteert, zijn we hen ook voorbij gestreefd.''
,,Wij hebben nu alleen nog terugloop als Nederland meedoet aan het WK. Dat scheelt echt tonnen omzet. Mensen blijven thuis, kopen een nieuwe tv, drinken veel. Als Oranje richting de finale gaat, dan denken ze 'laat die vakantie maar zitten'. Daarom een dikke duim voor deze zomer, want Oranje doet niet mee."
Lees ook: Hoe deze jonge knoflook-koning een omzet van zes nullen genereert
Een caravan of tent heeft iets oubolligs. Hoe interesseer je jongeren nog voor zoiets ouderwets als kamperen?
,,Daar hebben wij Start2Camp voor bedacht. Wij bieden honderd gezinnen een kampeervakantie aan. Met een complete tent, bedjes, kookgerei, overal is aan gedacht. Mogen ze een week op onze kosten gaan kamperen. Het enige wat ze moeten doen, is dagelijks vloggen en bloggen. Dat trok de vorige keer meer dan een miljoen views.''
,,Er zijn nog steeds een hoop mensen die bij kamperen denken aan die toiletrol onder de arm, maar zo is het al heel lang niet meer. Dankzij die vlogs weten ze: dit is hartstikke leuk."
Hoe ziet kamperen anno 2018 er uit?
,,Kamperen transformeert naar accommodaties huren in het hoogseizoen, en in het laagseizoen op pad met de eigen caravan en camper.''
,,Campers zijn echt een inhaalslag aan het maken bij ouderen. De huidige jonge generatie wil afwisseling. Niet alleen kamperen, maar ook een stedenreisje en wintersport, op meivakantie. Voor twee weken in de zomer gaan de meesten geen dure caravan of camper aanschaffen, daar komt dan ook nog eens stalling bij kijken. Ze gaan dus wel naar een camping, maar niet met hun eigen middelen.''
,,En glamping natuurlijk, het luxe kamperen met een badkamer, airco, extra comfort, is niet alleen nog steeds hip, maar groeit ook nog steeds."