Nieuws Actueel

Met de kunsten van Anique Bossink uit Rossum trek je klanten

Of het nu een bakkerij uit Zuid-Berghuizen is of een hotel in Wageningen, ondernemers vragen steeds vaker naar de diensten van Anique Bossink uit Rossum. Met haar glaskunst voorziet ze etalageruiten van uitgebreide tekeningen. Een booming business, schrijft Tubantia.

Engelbert Heideman | Foto: Reinier van Willigen 7 december 2017

Anique Bossink Reinier van Willigen

De stippen op haar hand verraden het: wit is vooral de kleur waarmee ze deze maand werkt. Bossink, bekend van haar schilderijen en workshops en nu vooral van de glaskunst. Want kunst, dat is het. Ze benadrukt het zelf nog maar eens. Want nee, ze gaat niet met een mal op pad.

Ze bedenkt thuis in Rossum niet wat ze later die dag op de etalageruit van bakkerij Van Benthem in Zuid-Berghuizen tekent. "Ik laat het afhangen van de sfeer, van de mensen die er komen, laat mijn creativiteit ter plekke de vrije loop. Laatst was ik bezig in een Fletcher-hotel in Wageningen. Ik ben toen eerst in het hotel gaan zitten om de sfeer op te snuiven, te voelen wat er binnenkomt. Elk huis, elke plek heeft zijn eigen charme en unieke kracht", zegt ze.

Lees ook: Bouw een band op met je klanten door social media marketing in te zetten

De grens over

Het is niet voor het eerst dat ze in aanraking komt met glaskunst. "Maar wat ik doe is nu echt booming business geworden. Ik zit helemaal vol tot het einde van dit jaar, een paar gaatjes nog en dat is het. Ik geniet ervan, volgend jaar wil ik het nog veel meer gaan uitbreiden", zegt Bossink. De grens over, Duitsland in en misschien wel meer. "Lijkt me gaaf om een groot merk te gaan doen..."

Wie haar hoort praten, denkt meteen dat dromen geen bedrog hoeven te zijn. Wat ze in haar hoofd heeft, krijg je er zo niet uit. De uitspraak 'Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal', stond drie jaar geleden in deze krant. Boven een openhartig interview met haar.

In een restaurant en bin de banketbakker

Raamkunst dus. Ruiten voorzien van fraaie kunst, tekeningen gemaakt met vloeibaar krijt. "Kunst is het vertellen van een verhaal", zegt ze. "In een boek, op een doek of op een raam, dat maakt niet uit. Ik ben geen kunstenares die je in één hokje kunt stoppen, ik wil meer. Als ik thuis bezig ben met een schilderij, zit ik alleen voor het doek."

"Maar soms vind ik het ook heerlijk om onder de mensen te zijn, mensen te laten reageren op wat ik doe. Die verbinding mis ik soms als ik alleen bezig ben. Als ik mijn werk doe, komen mensen langs en maken een babbeltje. In de Wilmersberg, in een restaurant, maar ook bij de banketbakker."

Totaal anders in winkelstraat

Wat ook anders is dan, bij een schilderij is dat glaskunst zo transparant is. Letterlijk en figuurlijk. "Je kijkt er altijd anders naar. In een winkelstraat is het totaal anders dan met een bos op de achtergrond. Maar ook de stand van de zon en de tijd van de dag zijn van invloed. Prachtig ook hoe je accenten kunt leggen, je kunt een krachtige verhaallijn combineren met kleine details."

Zijn het deze maand veelal symmetrische winterlandschappen ('Symmetrie geeft mij een bepaalde rust') die ze schildert, Bossink weet dat ze zich het hele jaar door kan onderscheiden met haar glaskunst. "Neem Halloween, Pasen, carnaval en trouw- of geboortefeest. En dan, ja, dan graag de grens over met mijn glaskunst."