Nieuws Actueel

Met een zoekboek naar de markt

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun koopwaar. Zoals Monique Broers-Havermans (45) van Spullen van Vroeger in Oosterhout. Dat schrijft BN De Stem.

Martijn Schraven | Foto: Jan Stads 25 september 2016

Monique broers 1065 1

Als Monique en haar man op vakantie gaan naar Frankrijk, reizen ze gescheiden. Niet dat ze niet graag gezellig samen rijden, maar het is voor Monique ondenkbaar terug naar Nederland te gaan zónder een wagen vol mooie spulletjes. Daarom rijdt ze in een tweede wagen achter haar man aan. De kinderen wisselen onderweg van plek. Zo kan Monique tijdens het rijden óf met haar zoon óf met haar dochter kletsen.

GezelligVan huis uit is Monique couveuse-verpleegkundige. Maar de liefde voor oude spulletjes was er al jaren. Ze begon een webshop naast haar vaste baan, maar daar kon de Oosterhoutse onvoldoende haar ei in kwijt.

,,Een webshop vond ik niet gezellig'', vertelt ze. ,,Toen ik op Funda een huis te koop zag staan met winkelruimte, werd ik direct enthousiast. Ik dacht: als ik het nu niet probeer, doe ik het nooit meer en blijf het misschien de rest van mijn leven knagen. Mijn man heeft me ontzettend gesteund om de winkel voor elkaar te krijgen, al heeft hij zelf niets met brocante of rommelmarkten." In 2012 verhuisde het gezin naar de nieuwe stek en 2013 opende Monique haar winkel aan huis. ,,We spraken met elkaar af dat ik het één jaar de kans zou geven. Twee jaar later ben ik met mijn winkel een paar deuren verderop gaan zitten, waar een pand leegstond met meer ruimte. De oude winkel doet sindsdien dienst als opslagruimte."

BoekVaste klanten zijn soms op zoek naar bepaalde items die Monique op dat moment niet in huis heeft. Voor die klanten houdt de Oosterhoutse een zoekboek bij. ,,Ze laten me weten waarnaar ze op zoek zijn en voor ik naar een markt in België of Frankrijk rij, lees ik 's ochtends het boek nog eens goed door waarnaar ik uit moet kijken. De lijst is inmiddels zo lang dat ik niet alles eenvoudig kan onthouden."

LaboratoriumpotIn haar winkel in Oosterhout staan vooral decoratieve voorwerpen. Of in elk geval spullen die in de ogen van Monique als decoratie gebruikt kunnen worden. ,,Ik hou ervan voorwerpen te gebruiken waarvoor ze niet bedoeld zijn."

Monique wijst als voorbeeld naar een oude trommel. ,,Dat kan een prima bijzettafeltje zijn. En een oude laboratoriumpot is leuk als vaas." Zo krijgen veel spullen van vroeger voor Monique een nieuwe functie.

De Oosterhoutse haalt ter decoratie advertenties uit oude tijdschriften. En bladmuziek met oude kinderliedjes vindt ze ook prachtig. Achter de toonbank prijken zelfgemaakte koelkastmagneetjes, gemaakt van oude houten puzzelstukjes.

In de winkel restaureert Monique oude meubels, zoals stoelen, tafeltjes en kasten. ,,Ik vind dat oude meubels het waard zijn opgeknapt te worden. Geef een oude stoel een fris stofje en hij is weer als nieuw."

Wie: Monique Broers-Havermans

Wat: Spullen van Vroeger

Waar: Sint Jan-straat 30 in Oosterhout

Website: spullenvanvroeger.nl