Nieuws Actueel

Metalengroep AMG stijgt op groen Damrak, Fugro keldert na cijfers

AMG behoorde donderdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De metalengroep boekte afgelopen jaar recordresultaten dankzij de goede verkopen van lithium, een belangrijk materiaal voor elektrische auto's. Ook handhaafde het bedrijf de verwachtingen voor 2023. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 6 procent en was daarmee koploper in de MidKap. Fugro stond daarentegen onderaan bij de middelgrote bedrijven met een fors verlies van 9 procent. De bodemonderzoeker boekte in het laatste kwartaal van 2022 meer omzet, maar zag de winst dalen.

ANP 23 februari 2023

ANP230223069 1

De stemming op de aandelenmarkten was verder bescheiden positief na een stroom van bedrijfsresultaten. Beleggers verwerkten daarnaast nog de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank verwachten dat er meer rentestappen nodig zijn om de inflatie te beteugelen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 760,33 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1020,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,2 procent.

ASMI

Chipbedrijf ASMI stond in de kopgroep van de AEX met een winst van 3 procent dankzij een koopadvies door Citi. Branchegenoot Besi deed het nog iets beter met een plus van 3,5 procent. Telecombedrijf KPN kampte daarentegen met een adviesverlaging door Berenberg en sloot de rij met een min van 1 procent.

DSM won 0,4 procent. De Europese Commissie is akkoord met de fusie van het speciaalchemiebedrijf met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich. De fusieplannen wachten nog op goedkeuring uit India.

SBM Offshore

SBM Offshore verloor 1,1 procent. De maritiem dienstverlener meldde resultaten die in lijn waren met de eigen verwachtingen. Ook industrieel concern Aalberts opende de boeken. Het bedrijf zag de omzet en de winst vorig jaar stijgen en won 0,9 procent.

ForFarmers klom 0,5 procent. De omzet van het veevoerbedrijf steeg door prijsverhogingen hard, terwijl de hoeveelheid verkocht veevoer daalde doordat varkenshouders in Europa moeite hebben winst te maken op hun vlees.

Euro- en oliekoers

Van Lanschot Kempen meldde een lagere winst, doordat het een eenmalige last moest nemen in verband met een overname. Het aandeel zakte 6,6 procent. In Milaan daalde Eni 2 procent, ondanks dat het Italiaanse energiebedrijf vorig jaar een recordwinst boekte dankzij de hogere olie- en gasprijzen.

De euro was 1,0607 dollar waard, tegenover 1,0603 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 74,28 dollar per vat, Brentolie steeg ook 0,5 procent in prijs, tot 80,96 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws