Nieuws Actueel

'Mijn Domkaarsen zijn ook zelf gemaakt'

De Domkaarsen in zijn winkel komen gewoon uit Utrecht. Sterker nog: Leon de Groot van Sigaren Magazijn In 't Vosje maakt ze zelf, zegt hij tegen het AD.

Van onze redactie 19 juli 2016

Kaarsenmaker utrecht

De verbazing van De Groot (26) was groot toen hij vorige week in de krant het artikel las over nieuwe Domkaarsen. Twee nichten van de overleden kaarsenmaker Ruud Snel gaan de typische Utrechtse cadeautjes weer maken en verkopen. Andere Domkaarsen die na het overlijden van Snel op de markt zijn verschenen werden afgedaan als fabrieksproducten afkomstig van Chinese malletjes.

,,Ik sta eerder op en ga later naar bed om ze te maken'', vertelt De Groot in zijn zaak.

Twee soorten

Binnenkort zijn er dus twee soorten Domkaarsen te koop. Iedereen mag ze maken; bedenker Snel heeft er nooit patent op aangevraagd.

Sinds In 't Vosje aan de Nobelstraat zich meer toelegde op toeristische souvenirs, verkochten De Groot en zijn vader Leo de kaarsen van Snel.

Na het overlijden van de kaarsenmaker zocht Leon contact met Snels boekhouder om het productiemateriaal over te nemen. Toen bleek dat het lang zou kunnen duren, besloot De Groot zelf aan de slag te gaan.

,,Ik heb eerst een model laten maken en vervolgens mallen. De vorm is moderner en strakker dan die van Ruud. Ruim een maand maak ik ze nu in frisse zomerkleuren. Het is vooral om ons mee te onderscheiden, want rijk word ik er niet van.''

De Groot levert aan het VVV en enkele andere winkels in de stad. Inmiddels heeft hij er 300 gemaakt van 20 centimeter groot.

Hij wil er geen gedoe over. ,,Bij de VVV komen straks de twee verschillende kaarsen naast elkaar te liggen. Prima. Laat de klant de keuze maar maken.''