Nieuws Actueel

Milieuzones: investeer nu en behaal financieel voordeel

De gemeente Amsterdam wil het mkb zo goed mogelijk ondersteunen bij de transitie naar een uitstootvrije stad in 2025. De invoering van milieuzones is een van de maatregelen waarop ondernemers zich moeten voorbereiden.

Roland Steinmetz i.s.m. de gemeente Amsterdam 6 september 2017

EV Consult roland

Amsterdam wil ondernemers stimuleren via onder meer aanschafsubsidies op elektrische bedrijfsvoertuigen. Opladen is geen probleem door een groot openbaar oplaadnetwerk, snelladers en laadoplossingen op de bedrijfsterreinen.

Motiveren

Het model met milieuzones is gericht op 'straffen' en 'belonen'. Wie investeert in schoner vervoer, kan primair een financieel voordeel behalen. Want, in het andere geval kost het je extra geld. Dat kan motiveren, maar veel ondernemers zullen het, ondanks al hun eigen goede intenties op het gebied van mvo, vooral vervelend vinden. Het is iets dat hen raakt en waarvan ze last kunnen hebben.

Lees ook: New Electric Amsterdam maakt zaak van duurzame mobiliteit

Nu schakelen

Belangrijk is echter dat je als ondernemer inziet dat er geen tijd te verliezen is omdat het je business van morgen raakt. Het streven naar Zero Emissie-vervoer is geen toekomstdroom, maar wordt het nieuwe normaal.

Belangrijk is dat ondernemers zich vooraf goed laten informeren over de mogelijkheden en de voordelen door experts op dit gebied. In Amsterdam alleen al zijn tientallen bedrijven met veel expertise op het gebied van elektrisch vervoer en laadinfrastructuur die wereldwijd klanten bedienen.

Aanbod neemt toe

Er zijn bovendien steeds meer geschikte en goedkopere elektrische modellen vaar- en voertuigen, zowel voor vracht als personenvervoer op de markt die een overstap mogelijk maken in combinatie met slimme laadoplossingen. Grote bedrijven zoals Heineken maken momenteel al de omslag door over de hele keten te verduurzamen en dat doen zij niet voor niets.

Voorbeeldfunctie

Bezoekers vanuit de hele wereld kijken hun ogen uit naar wat er in Amsterdam al gebeurt in de transitie naar een uitstootvrije stad. De verduurzaming van mobiliteit kan enorm bijdragen aan een blijvende verbetering van ons leefmilieu, lokale luchtkwaliteit, het klimaat en de wereldwijde energietransitie. Daar profiteren we allemaal toch van?

Roland Steinmetz is oprichter en ceo van EV-consult. evconsult.nl

Het streven naar Zero Emissie-vervoer is geen toekomstdroom, maar wordt het nieuwe normaal

Roland Steinmetz