Nieuws Actueel

Minister eist 4.500 euro van Hardenbergs metaalbedrijf

DEN HAAG/HARDENBERG - Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eist voor de Raad van State een boete van 4500 euro van een metaalbedrijf aan de Energieweg in Hardenberg. Dit bedrijf heeft de Arbeidsomstandighedenwet overtreden omdat het de beveiliging van een metaaldraaibank had uitgezet, aldus de Arbeidsinspectie.

Van onze redactie 27 januari 2016

Hamer rechtbank juridisch

De draaibank is beschermd met een kap die omlaag is tijdens het werk. Als de kap omhoog gaat schakelt de machine automatisch uit. Het bedrijf had op de draaibank een schakelaar laten monteren in de besturingskast waarmee deze beveiliging kon worden uitgezet. Bepaalde producten kunnen niet gemaakt worden als de kap naar beneden is, verklaarde de bedrijfsleiding dinsdag in Den Haag.

Schending ArbeidsomstandighedenwetVolgens de Arbeidsinspectie levert het een schending op van de Arbeidsomstandighedenwet, maar de rechtbank in Overijssel dacht daar vorig jaar anders over en schrapte de boete.

Volgens de rechtbank ging het bedrijf met 55 arbeidsplaatsen zeer zorgvuldig om met de machine. Slechts een paar man mocht aan de schakelaar komen en er geldt een protocol voor gebruik van de draaibank. Volgens de rechtbank biedt het Arbobesluit 'enige ruimte' voor het uitschakelen van de beveiliging.

Hoger beroepAsscher ging dinsdag bij de Raad van State in hoger beroep tegen deze uitspraak. Volgens de minister kan het gebruik van de schakelaar voor ernstig letsel zorgen bij de metaaldraaiers.

"In 37 jaar heb ik nog nooit één nagel gebroken in dit bedrijf en dan krijg je dit'', zei de oprichter van de Hardenbergse onderneming tegen de drie Haagse rechters.

Uitspraak binnen zes weken.