Nieuws Actueel

MKB-Nederland wil ondernemers-vriendelijkheid van gemeenten testen

Gemeenten moeten MKB-vriendelijker worden, zo stelt de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof. Om te toetsen welke gemeenten het goed doen en wat er beter kan, kunnen ondernemers daarom nu hun gemeente beoordelen via een speciale enquête.

Redactie De Ondernemer | Foto: Frank Jansen 28 november 2018

Loket gemeente ondernemersvriendelijk

Het doel van de enquête is om duidelijk te krijgen op wat voor punten gemeenten zich kunnen verbeteren. Moeten de procedures bij gemeenten bijvoorbeeld sneller gaan, zijn ambtenaren goed te bereiken en zien ze mogelijkheden of zitten ze ondernemers juist dwars? De resultaten van de enquête komen naar verwachting in maart 2019 naar buiten. Dan zal duidelijk zijn welke steden ondernemersvriendelijk zijn.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Foute regels zitten mkb-bedrijven dwars'

Gemeenten die dit nog niet zijn, zullen dankzij de test weten waarin ze kunnen verbeteren. Dit is volgens Vonhof ook van belang voor de gemeenten zelf, want kleine bedrijven zorgen voor meer werkgelegenheid en welvaart in een regio. Gemeenten kunnen ondernemers volgens Vonhof al tegemoetkomen door meer rekening met hen te houden bij het invoeren van nieuwe regelgeving. Die zouden ze eerste via een mkb-toets aan ondernemers voor kunnen leggen.

De enquête over de ondernemersvriendelijkheid van gemeenten kun je hier invullen.