Nieuws Mode

BN'ers vallen voor slim tas-idee van Enschedese Imke

Het begon aan de keukentafel met het beschilderen van een rieten strandtas. Anderhalf jaar later heeft Imke Nikkels uit Enschede er 'vele duizenden' verkocht en flaneren nationale stijliconen als Daphne Deckers en Leontien Borsato ermee.

GERBEN KUITERT | FOTO LARS SMOOK 7 augustus 2017

814652

Het idee blinkt uit door z'n eenvoud. Je koopt een blanco rieten strandtas en voorziet die van de initialen van de koper en een streepjesmotief. Ziedaar de succesformule van 'My initial basket', de gepersonaliseerde strandtassen van Imke Nikkels (33).

Succes

Ze is zelf nog het meest beduusd van het succes. ,,Anderhalf jaar terug heb ik voor een kennis een strandtas beschilderd", zegt Imke Nikkels. ,,Gewoon een tas die ik bij Kruidvat had gekocht." Ze zet de foto van de tas op Instagram en in de 'etalage' van haar webshop Manana Jewels. Het loopt niet storm. Niet zo heel gek, want op Instagram heeft ze in die dagen amper 100 volgers. Alles wordt anders nadat Silvi Vas uit Oostenrijk in maart 2016 een strandtas in Enschede bestelt. Deze Oostenrijkse diva blijkt ruim 40.000 volgers op Instagram te hebben en plaatst de foto van haar nieuwe aankoop op het sociale netwerk.

Lees ook: Straatschoffie wordt zakenman met sponsorcontract bij De Graafschap

Populair

,,Wat Silvi Vas precies doet, weet ik niet eens", zegt Imke Nikkels. ,,Ze is geen actrice, zangeres of model, maar plaatst wel veel foto's van zichzelf en haar spullen op Instagram en is kennelijk populair." Wat volgt zijn tientallen bestellingen uit Oostenrijk. Daarna breidt de olievlek zich uit naar Duitsland. Imke Nikkels: ,,98 procent van mijn klanten kwam vorige zomer uit die twee landen." Om de beschilderde strandtas ook in eigen land onder de aandacht te krijgen, biedt Imke Nikkels styliste Lonneke Noteboom van het platform StyleMyDay aan gratis een tas voor haar te beschilderen. Op voorwaarde dat Noteboom er een foto van op Instagram zet, op welk netwerk ze door 72.000 fans - vooral vrouwen - wordt gevolgd.

Professionaliseren

Zo ongeveer de eerste die reageert is Leontine Borsato met de tekst: ,,Wat leuk. Die wil ik ook!" Ze plaatst inderdaad een bestelling in Enschede en kiest voor een strandtas met streepjesmotief in Gucci-kleuren. Leontine Borsato inspireert Daphne Dekkers er ook één te kopen. En zo komt Imke Nikkels nu om in het werk. ,,Het is een gekkenhuis. Ik zit soms wel tien uur per dag te schilderen. Gelukkig helpen familieleden en vriendinnen soms mee. Ik ben op een punt dat ik het eigenlijk niet meer alleen aankan. De levertijd is nu dertien werkdagen en mag niet verder oplopen. Ik moet gaan professionaliseren.''