Nieuws Mode

Voormalig voetbaltalent Nazario de Fretes (23) leidt nu miljoenenbedrijf vanuit Middelburg

PSV’er Cody Gakpo deelde recent een Instagram-post met zijn 120.000 volgers. Het plaatje laat een kledingset zien van het merk Seaside Fashionlabel, dat in 2017 is opgericht door Nazario de Fretes, zijn voormalig teamgenoot bij de Oranje-jeugd. De 23-jarige Middelburger, zelf in 2021 gestopt met voetballen, heeft inmiddels met het streetwearmerk een miljoenenbedrijf.

Juriën Dam (PZC) 28 september 2022

Nazario de fretes voetbal ondernemer

Nazario de Fretes met zijn kleding. Foto: Dirk-Jan Gjeltema

,,Cody stuurde mij een berichtje of ik hem kleding kon sturen. Dat heb ik dus netjes gedaan”, zegt de ondernemer lachend tegen de PZC. ,,Nee, daar vraag ik niks voor terug, dat komt vanzelf wel. Zo kwam ik op vakantie iemand tegen met mijn kleding aan en die had het weer gezien bij Noa Lang.”

Dat De Fretes de topvoetballers gratis als influencers kan inzetten, heeft natuurlijk alles te maken met zijn verleden. Op Google stuit je meteen op een foto van hem in een Oranje-shirt met nummer tien. Tijdens het Wilhelmus, met aan zijn zijdes Owen Wijndal en Matthijs de Ligt. De foto dateert uit 2014, en in die Oranje onder 15-selectie speelden ook Donyell Malen en Justin Kluivert. De huidige toppers Noa Lang, Tyrell Malacia en Ferdi Kadioǧlu maakten als spelers van de reservelijst niet eens deel uit van het team.

''Ik ben een gedreven persoon, wil mezelf pushen om dingen te doen. Hoe ik dit volhoud? Voor mij werkt het om aan het eind van de dag een momentje te pakken en te reflecteren''

Nazario de Fretes

Ondernemer vernoemd naar de ‘echte Ronaldo’, Ronaldo Luis Nazario de Lima

Acht jaar later is het op de benedenverdieping van een bedrijfsloods in Middelburg een lichte chaos. ,,Maar deze kleding is morgen allemaal weer weg naar een ander filiaal in Waalwijk.” Het is dan een uurtje of elf en De Fretes heeft er al een halve werkdag opzitten. Zeven dagen per week gaat om half zes zijn wekker, een half uur later zit hij al steevast in de gym. ,,En dan kom ik thuis en ga ik eerst een half uur een boek lezen. Ik ben een gedreven persoon, wil mezelf pushen om dingen te doen. Hoe ik dit volhoud? Voor mij werkt het om aan het eind van de dag een momentje te pakken en te reflecteren. Van oké, wat heb ik vandaag geleerd?”

Het is een compleet andere mindset dan dat hij als jonge voetballer had. Dat De Fretes als klein kereltje al snel in aanraking kwam met voetbal, mag geen verrassing zijn als je wordt vernoemd naar de ‘echte Ronaldo’, Ronaldo Luis Nazario de Lima. Vanaf zijn achtste speelde de middenvelder elf jaar bij Sparta en van 2013 tot 2015 zat hij zelfs in de jeugdelftallen van Oranje. Bijna als vanzelfsprekend lag er een contract voor hem klaar: twee jaar plus één jaar optie.

,,Vrij snel daarna liep ik een blessure op en lag ik er acht maanden uit. Nadien was ik niet vrij in m’n hoofd, het kwam er gewoon niet meer uit", vertelt hij. ,,Ik kon bij Sparta blijven, maar het contract zou niet worden verlengd. Toen ben ik in 2018 met de trainer van Jong Sparta overgestapt naar Jong NAC.”

Lees ook: Neymar als boegbeeld: elektrische stadsauto van Nederlandse investeerder naar de beurs

Waarom en wanneer De Fretes knoop doorhakte en stopte met voetballen

Hij bleef één jaar in Breda, een jaar waar hij met schuldgevoelens op terugkijkt. ,,Jong NAC trainde ook op zondagochtend, maar dan ging ik op zaterdagavond toch even de stad in. En er waren altijd wel gasten die op het veld bleven na de training, maar ik niet. Ik wilde de eerste trein terug naar huis nemen. Dan kon ik nog lekker gamen of wat dan ook. Mensen bevestigen je talent, en als dan ook clubs als PSV en Manchester City interesse tonen, denk je: het komt allemaal wel goed. Ik had gewoon niet de juiste instelling, zocht de schuld nooit bij mezelf. Toen ik het profvoetbal niet haalde, heb ik me afgevraagd waarom. Daarom is die mindset bij mij zo rigoureus veranderd. Ik weet nu: mensen die afzien, gaan het meeste bereiken.”

Toch mocht hij zich in 2019 heel even profvoetballer noemen als speler van het Bulgaarse Spartak Varna. Daar versleet hij in drie maanden tijd vijf trainers en vervolgens pakte hij zijn biezen. Zijn werk met Seaside liep in die tijd op bescheiden niveau door met zo’n vijftien bestelling per dag, onder beheer van zijn ouders. ,,Toen ik vervolgens naar Goes ging, wist ik al dat Seaside groot ging worden. Op een gegeven moment vond ik dat dat niet onder het voetbal moest gaan lijden en toen hakte ik de knoop door om te stoppen.”

''Via Instagram volg ik het nog wel, maar het speelt verder geen rol meer, al sluit ik niet uit dat ik in de toekomst nog ergens tegen een balletje ga trappen''

Nazario de Fretes

Het veroveren van het buitenland is voor Seaside de volgende stap

Natuurlijk was de weg met zijn bedrijf er één met pieken en dalen. In de zoektocht naar een goede fabrikant leerde hij een harde les. ,,De maten en kwaliteit waren niet altijd top, dat heeft me vijftien à twintig ruggen gekost.” Uiteindelijk legde Seaside hem geen windeieren. De Fretes heeft één personeelslid in vaste dienst, kan een beroep doen op vele hulptroepen en werkt samen met freelancers van over de hele wereld. Het veroveren van het buitenland is voor Seaside de volgende stap, in Nederland zijn ze al aardig onderweg. ,,Altijd als in Rotterdam of Amsterdam loop, dan zie ik wel iemand met een Seaside-tasje. En dan geef ik diegene een compliment. Dan zeg ik er niet bij dat dat mijn merk is, haha.”

Lees ook: Profvoetballers, dj's en influencers zijn kind aan huis bij dit bedrijf: ‘Wij maken de dikste auto's nóg dikker’

‘Geluk is een mindset’ en ‘Happy Sexy Millionaire’ in de boekenkast

Zijn focus ligt totaal op zijn onderneming, maar het voetbal dan? ,,Via Instagram volg ik het nog wel, maar het speelt verder geen rol meer, al sluit ik niet uit dat ik in de toekomst nog ergens tegen een balletje ga trappen. De sport heeft me wel gemaakt tot wie ik ben en waar ik deels deze business aan te danken heb. Want op school heb ik nooit een boek aangeraakt. Daarom is het wel grappig dat ik tegenwoordig word gevraagd om te spreken op scholen.”

Ondertussen valt zijn oog op zijn boekenkast, waar exemplaren van ‘Geluk is een mindset’ en ‘Happy Sexy Millionaire’ in het oog springen. ,,Wat bracht andere mensen tot succes? Om die reden ben ik gaan lezen. Ik lees nu zo’n vijf boeken per jaar en lees ze twee à drie keer. Het beste boek? ‘Het obstakel is de weg’. Wat voor tegenslagen je ook hebt, er is altijd een andere weg.”

Lees ook: Startup van de Week: Nølson, van de stijlvolle shirts

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws