Nieuws Actueel

Modezaak aan Oisterwijkse 'De Lind' richt zich op welgestelden

Exclusieve modezaken: De Lind in Oisterwijk telt er meer en meer. Caroy zit er drie jaar, Pauw 2,5 maand. Meyer & Meyer opende recent een winkel. Merken als Fabiana Filippi en Armani, een jas voor 400 of 1.000 euro. Voor wie geld heeft, scrhijft het Brabants Dagblad.

Joost Goutziers 6 december 2016

Bij modezaak Caroy is de glazen deur dicht. Dat is een keuze. De klanten die speciaal voor deze exclusieve zaak naar De Lind in Oisterwijk reizen, zijn meer dan welkom, maar dat elke toevallige passant in- en uitloopt, liever niet. Binnengaan is een weloverwogen keuze. "Onze klanten komen uit het hele land, speciaal voor onze collectie", zegt Kees Elbers, couturier en oprichter van Caroy. "Ook uit België. Bij inkoop al wordt ingeschat wat onze vaste klanten graag dragen."

Caroy verhuisde drie jaar geleden van Waalwijk naar Oisterwijk. "We kunnen met onze zaak overal zitten", zegt Elbers. "Maakt niet uit. Maar Oisterwijk past bij ons imago, de plaats biedt intimiteit en het is enjoyable." In het Nederlands: er valt te genieten.

En te verdienen. Elbers: "In Breda bijvoorbeeld wonen zeikerds. Die geven niets uit."

Hoog- en middensegment

De Lind verandert in een exclusieve modestraat in het hoog - en het middensegment. Modezaak Pauw ging nog geen drie maanden geleden open, Sissy Boy vestigde een filiaal en sinds kort is aan de Dorpstraat - het verlengde van De Lind - Meyer & Meyer Herenmode geopend. Andere namen: Suitable, Cu4ttro, Adam, Roomer.

"In Brabant vestigen we drie nieuwe zaken", zegt Femke Starmans van Meyer & Meyer. "Oisterwijk is exclusief, er zijn veel kleinere boetiekjes, nauwelijks grote ketens. Dat spreekt ons aan. Bovendien zit onze doelgroep er."

Die doelgroep bestaat uit bemiddelde mensen, weet Hans Verbruggen van Zoetelief. Die zaak zit al 27 jaar aan De Lind. "Exclusieve zaken versterken elkaar. Hier zit gallery Van Dun en er zijn goede restaurants en terrassen. Alles op niveau. Mensen die de gallery bezoeken, lopen ook bij modezaken binnen. Het Trouwlaantje is sfeervol en onze klanten kunnen voor de deur parkeren. Fantastisch. Waar kan dat nog?"

Celebrities

Gilis van Wezel uit Oss stapt met zijn vrouw bij Zoetelief binnen. De twee zijn naar Oisterwijk gereden om schoenen te kopen bij Mayke. Dat is een zaak die kopers uit het hele land - en uit België - weet te trekken. Ook celebrities als Leontine Borsato en presentatrice Wendy van Dijk.

Anita van Rossum loopt langs de rekken bij Zoetelief. Ze heeft haar moeder meegenomen. Die woont in Tilburg, maar kan daar geen geschikte outfit vinden. "Kleding voor oudere dames, ik heb er naar gezocht, maar in de stad lukt dat niet."

Bij Pauw helpt Nancy Blogg de klanten. Veel dames op leeftijd, deze middag. "Dit is een goede gemeente voor ons. Hier wonen en komen veel rijke mensen. Bovendien zit Mayke hier, dat is een begrip. Net als Pauw. Bij ons willen mensen stoffen voelen en aangekleed worden. Het gaat om beleving."

Elly van Helmondt-Hendriks uit Boxtel loopt met een zijden blouse, 250 euro, naar de kassa. Zit daar een naad? "Nee", zegt Blogg. "Dat kunnen we strijken."

De dame uit Boxtel was pas nog bij Chopard Interieurs op De Lind. "Daar hebben we ons interieur gekocht. De zaak bestaat 25 jaar. Ik ben toen ook even bij Pauw gaan kijken. Nu ben ik terug. Oisterwijk is aantrekkelijk met al die terrassen. Nee, ik koop niet op internet." Ze pakt haar mobieltje en betaalt met de app van Parkmobile parkeergeld voor de auto die op De Lind staat geparkeerd. José Uittenbogaard werkte bij Mayke, nu bij Jackie's. "Wij zitten in het lager segment. Ook bij ons komen chique dames binnen, sommigen draaien snel weer om."

Toeristen

Centrummanager Frits Knibbeler zegt dat het winkelaanbod in Oisterwijk is gebaseerd op 70.000 bezoekers. Mensen uit de omgeving, ook dagjesmensen en toeristen die in Oisterwijk verblijven.

Voor exclusieve schoenenzaak Mayke (zeg: Meeke) komen klanten van ver. Mayke wil vragen alleen per mail beantwoorden. 'Omdat Oisterwijk een sfeervol dorp is in een prachtige setting leent het zich uitstekend voor modezaken die beleving hoog in het vaandel hebben. Het is een wisselwerking; omdat er zulke mooie modezaken zitten, maakt dit Oisterwijk aantrekkelijk voor nieuwe zaken.'

Gonny Daniëls van Robert Daniëlle aan de Dorpstraat ziet dat 'gewone' zaken als Etos en Blokker zich met hun inrichting ook aanpassen aan de uitstraling van het dure Oisterwijk. "Maar ik moet zeggen: het is rustig nu. De mensen wachten toch tot de uitverkoop begint."