Nieuws Actueel

Moeder Facebook krijgt opnieuw forse boete van Ierse datawaakhond

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft een boete gekregen van 390 miljoen euro van de Ierse privacytoezichthouder Data Privacy Commissioner (DPC). Het Amerikaanse concern krijgt die straf voor de manier waarop gebruikersgegevens worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. Meta heeft nu drie maanden de tijd om ervoor te zorgen dat de verwerking van dergelijke informatie voldoet aan de EU-regels.

ANP 4 januari 2023

ANP040123165 1

De zaak begon een aantal jaar geleden met een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het bedrijf. Schrems had bij de Ierse instantie voor databescherming geklaagd over het doorgeven van persoonsgegevens door Facebook Ireland aan het moederbedrijf in de VS. Volgens hem zouden gebruikers de keuze moeten krijgen of het bedrijf hun gegevens wel of niet mag gebruiken voor reclamedoeleinden, in plaats van dat ze gevraagd wordt om akkoord te gaan met een lijst algemene voorwaarden.

Het is niet de eerste keert dat Meta flink in de buidel moet tasten voor een geldstraf van de Ieren. Zo legde de DPC in september Meta-dochter Instagram nog een boete op van 405 miljoen euro en in november was al sprake van een boete van 265 miljoen euro voor Meta. Het totaalbedrag aan boetes komt uit op zo'n 1,3 miljard euro. Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. In totaal heeft DPC momenteel nog elf onderzoeken lopen naar onderdelen van Meta.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws