Nieuws Actueel

Molen De Hoop opent vandaag opnieuw de deuren

Na een grondige verbouwing opent vandaag de winkel van molen De Hoop. Met een ambachtelijk uiterlijk en Zoetermeers assortiment, schrijft het AD.

RÉMON VAN ZUIJLEN | FOTO REMCO ZWINKELS 15 december 2017

Molenwinkel9699

Weg zijn de kale betonnen vloer en het systeemplafond. Wie vandaag de totaal vernieuwde molenwinkel van molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat binnenstapt, herkent de oude winkel nauwelijks terug.

Vernieuwing

Een houten vloer en een oud balkenplafond geven de ruimte een ambachtelijke aanblik, ondanks dat alles is vernieuwd. ,,Na dertig jaar was het er ook wel tijd voor'', zegt bestuurslid Cor Groen. ,,Na al die jaren zagen we het zelf niet meer, tot iemand ons wees op de versleten vloer en dat oude systeemplafond. De winkel was eigenlijk een groot donker hol, dat kon echt niet meer.''

Lees ook: Zoetermeerse ondernemers openen restaurant bij stadsboerderij

Noodwinkel

Nadat eerder al de monumentale molen uit 1897 zelf onder handen werd genomen - steunbalken en schoor werden al vervangen - was er afgelopen weken letterlijk werk aan de winkel. De hele boel werd leeggehaald terwijl de verkoop verder ging in een noodwinkel op een parkeerterrein vlakbij de molen. Een aannemer pakte de verbouwing aan terwijl de vele vrijwilligers daarna aan de slag konden.

Fris

Nu pronken de oude houten kasten in een frisse blauwe kleur in de totaal vernieuwde ruimte, die een stuk lichter is door de glazen pui die gistermiddag nog werd gemonteerd. De container waarin de noodwinkel was gevestigd, is de afgelopen dagen leeggehaald door de winkelvrijwilligers. De winkel is opnieuw ingericht en staat klaar voor de bezoekers.

Draaiend houden

Die bezoekers zijn maar wát belangrijk voor het voortbestaan van de meer dan honderd jaar oude molen, weet Groen. ,,Het draaiend houden van De Hoop kost tienduizenden euro's per jaar en de opbrengst van de winkel levert daar een substantiële bijdrage aan. Mensen die een rondleiding krijgen door de molen lopen vaak ook nog even door de molenwinkel en vertrekken eigenlijk bijna nooit met lege handen.''

Assortiment

Het assortiment kreeg ook een opfrisbeurt. Behalve het meel in alle soorten en maten, gemalen door molenaar Bart Dooren, zijn vanaf nu ook Zoetermeerse streekproducten verkrijgbaar bij de molen. Groen: ,,Natuurlijk kunnen de mensen de komende weken weer bij ons terecht voor de Zoetermeerse oliebollenmix en we verkochten al Zoetermeerse honing. Daar komt nu een Zoetermeerse likeur en het eigen Zoetermeerse Geusz-bier bij.''

Zoetermeers Molenbrood

Nieuw is ook dat er op zaterdag dagvers brood te koop is van meel dat in de molen is gemalen. ,,Dit Zoetermeers Molenbrood komt van bakkerij Ammerlaan die het ook in zijn bakkerij verkoopt. Ammerlaan is een trouw afnemer. Hij koopt al enkele zakken meel per week bij ons voor dit brood en het is leuk dat we het hier nu ook zelf kunnen verkopen. We willen graag iets terugdoen. We beginnen voorzichtig, met een klein aantal broden. We blijven liever niet met oud brood zitten.'' De molenwinkel is vanaf vandaag weer elke vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen.