Nieuws Actueel

Moord Koen Everink: arrestatie coach verrast vriend en vijand

Niet uit de schimmige kickbokswereld, maar uit keurige tenniskringen komt de man die gistermorgen werd opgepakt in verband met de moord op miljonair Koen Everink: Mark de J. (29), coach van toptennisser Robin Haase. De avond voor de moord keken ze nog samen voetbal.

Victor Schildkamp (AD) | Foto: Victor Schildkamp 25 maart 2016

Robin haase koen everink mark de j moordverdachte

Lees ook: Zakenman Everink dood aangetroffen in eigen huisEverink had net weer zin in het leven gekregenClaim Badr Hari niet van tafel60 tips over moord op Everink

In welke gemoedstoestand laat zich nog raden, maar één dag na de moord op Koen Everink stapte Mark de J. gewoon op het vliegtuig naar Indian Wells en later naar Miami, waar hij onder meer optrok met Robin Haase, Raemon Sluiter en toptennister Kiki Bertens. Niets hebben ze gemerkt aan De J.. Maar toen de 29-jarige Rotterdammer gistermorgen weer voet aan wal zette op Nederlands grondgebied, werd hij meteen gearresteerd. ,,Omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Koen Everink,'' is alles wat een politiewoordvoerster wil zeggen.

Robin Haase kon er daarna ook niet veel meer van zeggen dan 'dat hij geschokt is'. Aan z'n betere vrienden liet hij nog weten zich niet te kunnen voorstellen dat Mark echt verdachte is. En als er over Koen Everink werd gesproken, toonde De J. zich haast meer geschokt dan Haase.

Mark de J. en Koen Everink kenden elkaar al jaren. Een bevriende tennisleraar vertelt dat De J. en Everink ook bij elkaar over de vloer kwamen: ,,Everink heeft zich als sponsor jaren geleden in de tenniswereld gewerkt,'' vertelt de tennisleraar. ,,Ik ben met stomheid geslagen, ik kan totaal niet verzinnen waarom Mark hierbij betrokken is. Everink sponsorde veel tennissers, betaalde reizen en zo, etentjes. Hij was dik met Robin Haase. Maar als hij daarmee had willen stoppen, was dat echt niet zo erg geweest. Robin Haase verdient genoeg om Mark te kunnen betalen.''

Mark de J. was zelf ooit ook een tennistalent, maar bereikte de top niet. Mark trok al jaren op met leeftijdgenoot Robin Haase en werd in 2014 coach van de tennisprof, die in 2013 naar buiten bracht met de dood te zijn bedreigd. De bedreigingen zouden uit de hoek van het online-gokken komen.

Keurige familie

Mark de J. komt uit een keurige familie, die ruim een jaar geleden werd getroffen door een tragische gebeurtenis. Marks oudste zus overleed aan de gevolgen van anorexia, vertelt een bekende van de familie. Mark had het daar vanzelfsprekend heel erg moeilijk mee. Zijn jongste zus Lianne is een tennistalent. Hij heeft ook nog een jongere broer. ,,Vorig jaar een dochter overleden, nu dit, het is een drama voor de familie,'' zegt de tennisleraar die ze allemaal kent.

Dat uitgerekend uit deze, op het oog keurige, hoek een verdachte naar voren komt voor de moord op Koen Everink, verrast vriend en vijand. Everink, steenrijk geworden als ondernemer in de reiswereld, was vooral bekend omdat hij in 2012 tijdens het dancefeest Sensation White in de Amsterdam Arena in elkaar werd geslagen door kickbokser Badr Hari.

Fans van de kickbokser vielen Everink nog regelmatig lastig, omdat de zakenman de vechtsporter bleef achtervolgen met enorme schadeclaims. Dus bleven ook geruchten dat 'personen die Badr een plezier wilden doen' met Everinks dood te maken hebben, erg hardnekkig.

De moord op Everink was een gerichte actie, geen roofmoord. Dat zou blijken uit zijn verwondingen en uit het feit dat er niks was gestolen. Omdat er ook geen inbraaksporen waren, moet de dader makkelijk toegang hebben gehad tot het huis. ,,Dan kan het natuurlijk een bekende zijn geweest die hij gewoon binnenliet,'' zegt Everinks advocaat Alexander de Swart.

Keuken

Everink werd in de ochtend van 4 maart dood aangetroffen in de keuken van zijn huis in Bilthoven. De avond ervoor had hij nog met een groep tennisvrienden thuis voetbal gekeken, onder wie Mark de J.. Bij het verlaten van het huis zouden ze verdachte personen hebben gezien. ,,Nu denk je: heeft De J. dat niet verzonnen?'' zegt De Swart.

Mark verliet het huis van Everink als laatste. De volgende dag meldde hij zich daarom zelf bij de politie als getuige. Hij mocht nog op reis. Bij thuiskomst zag hij de politie opnieuw, nu als verdachte.