Nieuws Actueel

Multitalent Vincent Karremans (31): van scale-up ondernemer naar VVD-voorman

Hij is jong, succesvol ondernemer en stapt ook nog eens de gemeentelijke politiek in. Vincent Karremans (31), medeoprichter van scale-up Magnet.me, gaat als lijsttrekker van de VVD ervoor zorgen dat Rotterdam “de meest ondernemende stad van Nederland gaat worden”.

Eduard Voorn | Foto: Jeroen Arians 16 februari 2018

Vincent Karremans magnet me

In zijn ramdrukke agenda is nog plaats voor een interview. Hij pendelt tussen Rotterdam en Londen waar hij hard werkt om zijn recruitment scale-up verder de laten groeien. Hij haalde vorig jaar het nieuws nadat business angels 1 miljoen euro in Magnet.me investeerden. De onderneming koppelt - geheel gestuurd door algoritmes - afstudeerders en net afgestudeerden aan voor hen geschikte bedrijven. Maandelijks komen er tegen de 10.000 profielhouders bij, en inmiddels staan er ongeveer 1.500 bedrijven uit binnen- en buitenland op Magnet.me.

Is ondernemerschap en politiek te combineren?

"Ja! Ik ben altijd een harde werker geweest. Mijn hoofdkantoor in Het Industriegebouw is vlakbij het stadhuis aan de Coolsingel, dus ik kan als het moet er snel heen fietsen. Van politiek, overigens geen fulltimebaan, en ondernemerschap krijg ik energie.”

Lees ook: Waarde familiebedrijven wordt door politiek onderschat

Wat is je meerwaarde als ondernemer?

“Door mijn werk heb ik moeten aanpakken om te bereiken waar het bedrijf en ik nu staan. Die vaardigheid breng ik in. Zowel in Magnet.me als in de politiek wil ik direct het verschil maken. Ik wil lokaal dingen voor elkaar krijgen; ondernemerschap en politiek is zaken voor elkaar krijgen. Daarom ben ik veel minder geïnteresseerd in de landelijke politiek.”

Ben je er geschikt voor?

“Moeilijke vraag. Het is een leuke uitdaging en ga er open in, maar ben beslist niet naïef.”

Hij is niet geïnteresseerd in wat anderen van hem denken, en dat er ‘altijd wel iets kleeft’ aan een liberaal is hem een zorg. “Ik ben niet bang voor de hardheid van het politieke spel. Ik laat mij niet omverwerpen. Als ondernemer ben ik gehard toen ik wakker lag met de vraag of ik mijn personeel wel kon betalen.”

Op de vraag of hij na 21 maart wethouder wil worden, net als ondernemers Hans Vervat (havenbaron/PvdA) en Wim van Sluis (accountantsbureau/Leefbaar Rotterdam), zegt hij resoluut nee. Zijn bedrijf is nog volop aan het groeien en heeft hem nodig.

De Maasstad bergt steeds meer startups en scale-ups die hun geld verdienen met softwareontwikkeling. Onlangs greep softwarehuis WeAreReasonable People net naast de Rotterdamse Ondernemersprijs. Dit bedrijf maar ook bedrijven als Coolblue en Mendix zitten te springen om ontwikkelaars. Ook Karremans heeft nerdy types nodig om groei te realiseren. “Rotterdam moet een magneet voor dit soort bedrijven en mensen worden.” Zonder Amsterdam en Eindhoven te noemen wil hij creativiteit en software naar de Maasstad halen. “Er moet meer ondernemerschap in Rotterdam komen. Het moet op termijn dé ondernemershoofdstad van Nederland worden.”

Zo, je durft! Wat is jouw politieke agenda voor deze ‘ondernemende’ stad?

“Er moeten veel meer betaalbare woningen komen. Dat is nodig om vooral de nieuwe bewoners te kunnen huisvesten. Hoe kunnen bedrijven hier groeien als hun werknemers hier niet kunnen wonen. Ik hoor regelmatig van ondernemers dat het lastig is voor hun werknemers om een betaalbare woning te vinden. Ze komen dan ook niet naar de stad of regio toe.”

In het verlengde daarvan wil hij het Rotterdam Talent Visum proberen voor elkaar te krijgen. “Ik ben een programmeur hier in Rotterdam kwijtgeraakt aan Estland, omdat dat land voor kenniswerkers regelingen heeft. Daar baalde ik van. We hebben echt ontwikkelaars nodig en het beste is natuurlijk als ze uit de stad komen. Het zou al wat zijn als, vooral op Rotterdam-Zuid, op alle basisscholen programmeren wordt gegeven. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Je investeert in de jeugd en bedrijven komen hierheen.”