Nieuws Actueel

Musk mag internetdienst aanbieden aan schepen en vliegtuigen

Satellietinternetbedrijf Starlink heeft toestemming gekregen om zijn diensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder FCC. Starlink, dat onderdeel is van ruimtevaartbedrijf SpaceX van multimiljardair Elon Musk, brengt satellieten in een baan rond de aarde om breedbandinternet te kunnen aanbieden in afgelegen gebieden.

ANP 1 juli 2022

ANP010722067 1

Momenteel zweven er al duizenden Starlink-satellieten in de ruimte. De internetdienst wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Starlink zou wereldwijd al zo'n 500.000 abonnees hebben. Klanten van Starlink krijgen signalen uit de ruimte via kleine schotels die kunnen worden gemonteerd op hun huizen of bedrijven.

Volgens SpaceX zou het gebruik van de dienst door vrachtwagens, boten en vliegtuigen op eenzelfde manier werken, maar zouden wel extra sensoren moeten worden bevestigd.

De FCC zei dat het ook verzoeken had gekregen van andere partijen om de nieuwe SpaceX-dienst te weigeren of uit te stellen. Die kwamen onder meer van Viasat, Dish Network en RS Access. Viasat maakte bezwaar tegen Starlink omdat de grote hoeveelheid satellieten die om de aarde worden gebracht het risico op botsingen in de ruimte vergroot. Dish en RS Access zijn verwikkeld in een geschil met SpaceX over het gebruik van de frequenties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws