Nieuws Actueel

Musk: Twitter accepteert eind november weer nieuwe abonnees

Twittergebruikers kunnen zich eind deze maand weer aanmelden voor abonnementsdienst Twitter Blue. Dat heeft eigenaar Elon Musk van het socialemediabedrijf gezegd. Musk noemde de datum 29 november en gaf aan dat Twitter de tijd neemt om te zorgen dat de abonnementsdienst "staat als een huis". Eerder was de introductie van het nieuwe Twitter Blue waarbij betalende gebruikers een blauw vinkje kregen uitgelopen op een chaos.

ANP 16 november 2022

ANP161122060 1

Dat blauwe vinkje was tot voor kort voorbehouden aan gebruikers waarvan Twitter zeker wist dat zij het waren, zoals overheidsdiensten, politici, bedrijven, artiesten en journalisten. Twitter bepaalde wie zo'n symbool kreeg en deelde de vinkjes gratis uit. Na de overname van Twitter door Musk beloofde de miljardair dat iedereen een blauw vinkje kon krijgen als hij er maar voor betaalde. Dat zou de dienst democratiseren.

Na de introductie maakten veel mensen gebruik van het blauwe vinkje door hun naam aan te passen zodat die leek op die van een bedrijf of bekendheid. Zo tweette iemand van een account die leek op die van farmaceut Eli Lilly dat insuline voortaan gratis zou zijn in de Verenigde Staten. Ook deden mensen president Joe Biden en basketballer LeBron James na. Na enkele dagen sloot Twitter de aanmeldingen voor Twitter Blue.

Verliezen blauwe vinkje

Musk zegt nu dat mensen hun blauwe vinkje zullen verliezen als ze de naam van hun account veranderen. Pas als het gecontroleerd is, krijgen ze het symbool weer terug.

Volgens Amerikaanse media was Musk door het personeel van Twitter gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat mensen bekendheden en bedrijven na zouden doen als ze het blauwe vinkje konden kopen. Een document van zeven pagina's met allerlei scenario's werd door Musk echter niet geloofd.

Ontslag kritisch personeel

Bovendien is de topman van Tesla, die Twitter eind oktober in handen kreeg nadat hij eerst maanden had geprobeerd de koop ongedaan te maken, niet geneigd kritische Twitter-medewerkers in dienst te houden. Zo schrijven media dat software-engineers van Twitter die hun nieuwe baas op de berichtendienst tegenspreken ontslagen worden. Ook mensen die in een interne berichtendienst kritisch zijn op de plannen van Musk raken hun baan kwijt. Die ontslagen komen nog bovenop het massa-ontslag van de helft van het Twitter-personeel die Musk al doorvoerde.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws