Nieuws Actueel

Het geheim van steeds sneller uitverkocht dancefestival Mysteryland

Vier maanden voordat de festivaldeuren openzwaaien, is de zaterdag van het driedaagse dancefestijn Mysteryland al uitverkocht. Het geheim? ,,Vernieuwing. Dat hebben we geleerd van Duncan Stutterheim," zo staat te lezen in het AD.

Dennis Jansen | Foto: Paul Bergen 9 mei 2018

Mysteryland festival Haarlemmermeer Floriadeterrein

De tekst stond al de hele week op de website: Almost Sold Out. En nu is het zo ver. Alle kaarten voor de zaterdag van Mysterland zijn verkocht. ,,Nog nooit ging de verkoop zo snel", zegt festivaldirecteur Carina Kornfeind opgetogen. Wie op zaterdag nog naar binnen wil, zal weekendtickets moeten aanschaffen. En dan te bedenken dat de jubileumeditie van het dancefestival, dat dit jaar voor de 25ste keer op het programma staat, pas over een kleine vier maanden wordt gehouden: op 24, 25 en 26 augustus op het voormalige Floriadeterrein in de Haarlemmermeer. De magie van Mysteryland is nog lang niet verdwenen. ,,De vorige editie ging goed, met lekker weer, dat scheelt altijd", vervolgt Carina Kornfeind, ,,maar de basis blijft natuurlijk de line-up. Dáár komen de mensen voor."

Trance Energy-tent

Ze wijst op DJ Hardwell, Sunnery James & Ryan Marciano, Paul van Dyk, Alesso, Headhunterz, Yellow Claw. ,,En deze zomer is, na zeven jaar, de Trance Energy-tent weer terug. Trance blijft top, zeker ook bij de jeugd. Mede door Armin van Buuren die de trance altijd trouw is gebleven en dat aan de hele wereld heeft laten zien. Daarnaast hebben we vorig jaar al Thunderdome teruggehaald."


Het toverwoord bij Mysteryland: vernieuwing. ,,Dat hebben we van Duncan Stutterheim geleerd", refereert zij aan de topman van ID&T, de organisatie die Mysteryland op de kaart zette. Het festival bood jaar in jaar uit wat anders. Liet nieuwe stijlen toe, bracht muziek en politiek bij elkaar en bood ruimte aan kleine kunstenaarscollectieven en theater. Door het sprookjesachtige decor en de aankleding ging Mysteryland door het leven als de 'Efteling van de dancefeesten'. ,,Dat karakter hebben we nog", stelt Carina Kornfeind, ,,we hebben niet één thema, je komt in verschillende werelden. En bezoekers moeten soms tientallen meters overbruggen om naar andere podia te lopen. Dan is het decor essentieel."

Backpackreis

Nieuw dit jaar op de 29 hectaren van de Haarlemmermeer: een podium op het water, een healing garden, een cacaoceremonie en klankschaaltherapie. Maar muziek blijft de hoofdmoot van Mysteryland, het oudste en grootste dancefestival van Nederland. Het kent als vanouds een brede programmering met techno-, dance-, hardstyle- en R&B-artiesten: 300 acts over 14 podia. Het festijn biedt plek aan 17.500 campinggasten vanaf vrijdagavond, 55.000 dagbezoekers op zaterdag en 55.000 op zondag. De organisatie weet nu al dat er meer dan tachtig verschillende nationaliteiten zullen rondlopen. Carina Kornfeind: ,,Veel bezoekers uit het Midden-Oosten, Amerika en ook Nieuw-Zeeland en Australië, die het festival vermoedelijk meepikken tijdens een backpackreis door Europa. Maar we hebben ook liefhebbers uit Honolulu. Ja, daar mogen we best trost op zijn".