Nieuws Actueel

Nederlandse industrie produceerde iets meer in december

De Nederlandse industrie heeft in december iets meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde dagproductie lag in de laatste maand van 2022 0,5 procent hoger. Over het hele jaar lag de gemiddelde productie ongeveer 6 procent hoger dan in 2021.

ANP 10 februari 2023

ANP100223055 1

De productie van de industrie groeide in de laatste maanden van 2022 volgens het CBS wel een stuk minder hard dan daarvoor. Zo liet de Nederlandse industrie in november voor het eerst in ruim anderhalf jaar een krimp zien.

Iets meer dan de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in december meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de bedrijfsklasse reparatie, onderhoud en service opnieuw de grootste groei. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw, terwijl de productie van chemische producten de sterkste krimp liet zien.

De stemming onder ondernemers in de industrie is volgens het CBS in januari opnieuw iets verbeterd. Ze waren vooral positiever over hun orderpositie dan een maand eerder. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, nam het vertrouwen van ondernemers in de industrie in januari ook verder toe. Dat komt doordat ze positiever zijn over de huidige bedrijfsomstandigheden en minder negatief over de toekomstige omstandigheden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws