Nieuws Actueel

Nederlandse Kia’s en Hyundai’s veilig voor TikTok-inbraakpogingen

Nederlanders die een wagen van Kia of Hyundai rijden lopen geen extra risico dat hun auto wordt gestolen, zeggen woordvoerders van die automerken. In de Verenigde Staten worden Kia's en Hyundai's vaker gestolen nadat op TikTok filmpjes zijn verschenen met uitleg over hoe je modellen gemaakt tussen 2015 en 2019 kunt hacken en stelen. Bij Nederlandse auto's van die Zuid-Koreaanse merken speelt dit probleem niet omdat in Europa andere software wordt gebruikt, aldus een woordvoerder van Kia.

ANP 15 februari 2023

ANP150223141 1

De TikTok-filmpjes zorgden er vorig jaar in de VS voor dat bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-voertuigen werden gestolen vergeleken met wagens van andere fabrikanten met vergelijkbare bouwjaren. De oorzaak van het probleem lag bij de software. Ruim 8 miljoen Kia's en Hyundai's in de VS krijgen een upgrade. In Nederland zijn auto's van Kia volgens de zegsman niet vaker gestolen sinds de uitlegvideo's rondgaan op social media.

Vorig jaar werden personenauto's vaker gestolen in Nederland, laten cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zien. Deze organisatie helpt politie en justitie bij onderzoeken naar voertuigcriminaliteit. Het gaat om bijna 6000 personenauto's, 88 van Kia en 46 van Hyundai. In 2021 raakten ruim 5400 wagens zoek, waarvan 80 Kia's en 35 Hyundai's.

"Vergeleken met bijvoorbeeld Toyota valt het aantal gestolen Kia's en Hyundai's mee", zegt André Bouwman, adviseur bij het LIV. Het risico dat een Toyota werd meegenomen was 1 op 635. Bij auto's van Kia was die kans een stuk kleiner: 1 op 4149. Eigenaren van een Hyundai liepen nog minder risico met 1 op 6364. Auto's worden vaker eerst op afstand gehackt en daarna meegenomen, merkt hij. Schade aanrichten aan de auto is hierbij niet nodig.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws