Zijn lichtstraten zijn inmiddels in heel Nederland en Vlaanderen te vinden, maar dat is voor het Helmondse bedrijf Skylar nog niet genoeg. Met een nieuw marketingteam, een uitbreiding van het aantal salesmensen van één naar vier, en een plekje op de BouwBeurs in Utrecht is het bedrijf van Nick van Rijt klaar voor de volgende stappen.
De 32-jarige ondernemer barst van het enthousiasme als hij praat over zijn ambitie om de best mogelijke lichtstraten te produceren. Uiteraard zorgen de lichtkoepels van Skylar net als alle andere voor extra licht overdag en een blik op de sterrenhemel als het donker is.
Lees ook: Max (35) startte aan TU Delft, nu leidt hij miljoenenbedrijf in Silicon Valley
Skylar maakt hybride lichtstraten
,,Het bijzondere is dat wij werken met hybride lichtstraten”, legt Nick uit aan het AD. ,,Daarbij is het gedeelte dat binnen zit van mahoniehout. Daardoor kun je beter isoleren, en bovendien kunnen we veel meer verschillende hellingshoeken aan. Je hebt dus veel meer opties. De buitenzijde, het deel dat blootstaat aan weer en wind, is juist van aluminium omdat dat onderhoudsvrij is.”
Ik heb mijn eerste lichtstraten in mijn eigen garage gebouwd en die via Marktplaats verkocht
Nick van Rijt Skylar
Nick doet zijn verhaal noodgedwongen in het keukentje van het pand. Dat staat symbool voor de groei van het pas vier jaar oude bedrijf. Hij moet zijn kantoor tegenwoordig delen met medewerkers die veel bellen met klanten.
,,Ik heb mijn eerste lichtstraten in mijn eigen garage gebouwd en die via Marktplaats verkocht. Na een half jaar heb ik een gebouw van 800 vierkante meter gekocht om serieus te kunnen produceren. Maar ook dat was binnen een jaar al te klein; gelukkig konden we een hal van 1200 vierkante meter die aan de achterzijde grensde erbij kopen en daar één bedrijfspand van maken.”
‘Slechtste leerling van de klas’
Aan de keukentafel klinkt Nick al enthousiast, maar zodra hij aan een rondleiding door de productiehallen begint is hij ronduit bevlogen. Hij laat trots de slimme zaagtafel zien en praat even verderop in de houthal bijna verliefd over de machine die allerlei verbindingen kan aanbrengen in de hardhouten balken; van zwaluwstaart tot vingerlas. In de tweede productiehal worden frames van gepoedercoat aluminium gemonteerd en staan platen veiligheidsglas klaar om de lichtstraten mee dicht te maken.
,,Ik heb het wiel niet helemaal zelf uitgevonden, maar wel beter gemaakt”, zegt Nick. Niet verkeerd voor iemand die zichzelf de slechtste leerling van de klas noemt, en als voortijdig schoolverlater bij het bedrijf van zijn vader zijn eerste veranda bouwde. Toen hij daar niet voldoende zijn ei kwijt kon, ging hij als 23-jarige zelf maar veranda’s ontwerpen.
Lees ook: Hoe Han en Wietze vakantiepark van ouders toekomstbestendig maakten: ‘Denken in oplossingen’
18 man personeel
,,Maar ik ben altijd gecharmeerd geweest van lichtstraten. En ik hou van duurzaamheid. Het leek me erg leuk om te kijken of ik daar iets mee kon doen. Of nou ja, ik ben nogal een pietje-precies, dus ik wil hier dan ook erg goed in zijn.”
Ik denk dat ons bedrijfspand over een jaar alweer te klein zal zijn
Nick van Rijt Skylar
Blijkbaar lukt dat, want inmiddels heeft Skylar achttien mensen in dienst. Zo’n 40 procent van de lichtstraten gaat momenteel naar particulieren en 60 procent naar aannemers. Nick gaat begin februari op de jaarlijkse BouwBeurs in de Utrechtse Jaarbeurs zijn producten voor het eerst tonen aan een publiek van tienduizenden vakspecialisten. ,,Dat is een mooie mijlpaal voor ons nog jonge bedrijf.” Wellicht komt er zo weer een nieuwe uitdaging bij. ,,Ik denk dat ons bedrijfspand over een jaar alweer te klein zal zijn.”