Nieuws Actueel

Niemand is de baas over Rahma el Mouden

Rahma el Mouden (1959, Tanger, Marokko) kwam op 16-jarige leeftijd naar Amsterdam. In 1997 begon ze MAS dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf) dat nu zo'n vijfhonderd medewerkers in dienst heeft en vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Zij ontving meerdere nominaties en prijzen voor haar ondernemerschap en personeelsbeleid en tot haar klanten behoren onder meer het Rijksmuseum en de A'DAM-toren. In 2018, als zij het stokje gaat overdragen aan dochter Oumaima, verschijnt haar autobiografie bij Luitingh-Sijthoff. Ook is een documentaire in de maak, zo schrijft de Volkskrant.

Van onze redactie 30 juni 2016

Rahma 1065

"Geloof me: niemand komt uit het buitenland hier naartoe met het idee toiletten schoon te maken. Niemand. Ik weet het, want ik heb het de eerste drie jaar dat ik ging werken ook gedaan: het schoonmaken van een toilet van een ander is verschrikkelijk. Dus ik stimuleer mijn medewerkers om ambities te hebben.

In mijn bedrijf, MAS dienstverleners, hebben we nu vijfhonderd medewerkers met wie ik in goed contact sta. Het ziekteverzuim is laag, mensen groeien door. Voor nieuwe werknemers organiseren wij cursussen en dan vraag ik: wat wil je dat je kind op school vertelt als ze vragen wat zijn vader of moeder doet? Beveiliger? Projectleider? Of schoonmaker? Er is niks mis mee om als schoonmaker te beginnen, maar je moet een stip aan de horizon zetten."

Lees hier het hele interview uit de Volkskrant.

In januari ging De Ondernemer met moeder en dochter in gesprek over MAS dienstverleners, het levenswerk van el Mouden: "Dit is voor mij een leerzame periode. Ik durf het bedrijf nu toe te vertrouwen aan Oumaima. Ik ben trots op haar."

Lees hier het hele interview uit De Ondernemer: Vechters in de schoonmaakbranche.