ActueelVastgoed

Nieuw huurcontract beschermt ondernemer beter tegen grillige verhuurder

 
Jan Meerman (INretail): ,,Niet langer tekenen bij het kruisje met de Huurdersvariant.” ANP
ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Kennis is macht behalve als het gaat om het af- of oversluiten van huurcontracten, dan staat de ondernemer zwak. De verhuurder heeft namelijk, met het oude ROZ-model in de hand, de kennis en als het moet een zwik Zuidas-advocaten. De pas gelanceerde Huurdersvariant kan de ondernemer echter een steuntje in de rug geven.

Lees verder onder de advertentie

In een zaaltje van Perscentrum Nieuwspoort was dinsdagmiddag tijdens de lancering van de Huurdersvariant één partij afwezig en wel de belangrijkste. ,,We hebben Maaike Boomsma, secretaris van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), uitgenodigd, maar ze is er niet op ingegaan”, zei Jan Meerman, algemeen directeur van INretail. ,,De Huurdersvariant moet de ondernemer meer kennis en kracht geven om met zijn verhuurder te onderhandelen. Het is niet langer meer tekenen bij het kruisje.”

Meerman cs lanceerde in Nieuwspoort een sterk verbeterd ROZ-model met de naam Huurdersvariant. Afgelopen jaren groeide namelijk het ongenoegen bij huurders van winkel- en horecapanden over het gebruikte, maar onvoldoende evenwichtige model Huurovereenkomst Winkelruimte van de ROZ.

Huurdersvariant is evenwichtiger voor huurder

De Huurdersvariant biedt daarom volgens de opstellers* een betere balans tussen de belangen van huurders en verhuurders bij contractbesprekingen voor de huur van een winkel- of horecapand. De opstellers roepen alle huurders van winkel- en horecapanden op om bij het aangaan of verlengen van een huurcontract, jaarlijks vele duizenden, vanaf nu de Huurdersvariant als uitgangspunt te nemen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Horecaondernemers en retailers maken vuist tegen starre verhuurders

De vraag blijft of de ROZ zich in deze variant kan vinden en betrokken was bij het samenstellen. Meerman: ,,Ze zijn tig keer benaderd om te onderhandelen over een nieuw model. We hebben ze in kennis gesteld. Al jarenlang doen wij er alles aan om dat model bij de ROZ in evenwicht te krijgen. Het is ons nog niet gelukt.”

Vanzelfsprekend zal de ROZ de gesprekken met organisaties als INretail continueren en volgen we de ontwikkelingen in de markt

Maaike Boomsma, secretaris Raad voor Onroerende Zaken

ROZ-secretaris Boomsma reageerde schriftelijk: ,,De ROZ heeft inhoudelijk nog geen kennis kunnen nemen van de ‘huurdersvariant roz-contract’. Vanzelfsprekend zal de ROZ de gesprekken met organisaties als INretail continueren en volgen we de ontwikkelingen in de markt. Dit helpt de ROZ bij alle verdere actualisering van de diverse modelovereenkomsten."

Lees verder onder de advertentie

Ministerie van Economische Zaken

Boomsma: ,,De ROZ is sinds 1936 actief met als taak faciliterende modelhuurcontracten beschikbaar te stellen aan de markt. Deze kunnen worden gebruikt als voorbeeld voor het maken van heldere afspraken en overeenkomsten tussen huurders en verhuurders. Deze modelcontracten kunnen vervolgens tussen partijen verder op maat gemaakt worden. In dat kader staat het partijen te allen tijde vrij om (op onderdelen) af te wijken van het model.”

Maar wat als een verhuurder blijft vasthouden aan dat ROZ-model?

Meerman: ,,We staan sterker nu zeven grote branche- en werkgeversorganisaties zich erachter hebben geschaard. Het geeft de huurder kennis en daardoor ook macht om het gesprek met zijn verhuurder aan te gaan. Daarnaast hebben we direct contact met het ministerie van Economische Zaken. We hopen dat demissionair EZ-ministerie Micky Adriaansens (VVD) haar rol pakt als we er weer niet uitkomen. Op 12 oktober vorig jaar heeft zij de Tweede Kamer toegezegd te willen kijken naar het juridisch instrumentarium om, als het allemaal niet goed gaat, zo nodig te kunnen ingrijpen.”

Kamerlid Henk Vermeer van BBB (2e van rechts) krijgt van MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof de Huurdersvariant uitgereikt. Inretail/Rolf van Koppen
Inretail/Rolf van Koppen
Lees verder onder de advertentie

Kamerlid Henk Vermeer van BBB houdt het op de agenda

In het Nieuwspoortzaaltje waren ook drie Tweede Kamerleden aanwezig om de Huurdersvariant aan te nemen. Henk Vermeer van BBB pakte de boodschap van Jacco Vonhof (MKB-Nederland) – ‘Houd ons een beetje in de gaten’ – aan. ,,Ik ben ook lang ondernemer geweest. Als het om huurcontracten gaat, weet ik waar we het over hebben. De oproep van Vonhof is heel duidelijk. Het kostenpatroon mag niet te veel omhoog, omdat het verdienvermogen van ondernemers wel overeind moet blijven. Volgende week debatteren we erover tijdens een bijeenkomst van de Commissie Economische Zaken en Klimaat.”

*De initiatiefnemers van de Huurdersvariant zijn Koninklijke INretail, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Raad Nederlandse Detailhandel, Vakcentrum, Vastgoedoverleg, Koninklijke MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland.

Lees verder onder de advertentie