Nieuws Actueel

Nieuw leven in horecapand Steegoversloot: Deksels

Het pand aan het Steegoversloot in Dordrecht, waar eerder restaurants DeliCees en Ellis Island zaten, krijgt nieuw leven ingeblazen. Arjan Tol en Jolanda Baas openen er volgende week eethuis Deksels, vertellen ze in het AD.

Niels Dekker | Foto: Victor van Breukelen 22 februari 2016

Restaurant Dordrecht

De Hollandse pot. De 46-jarige Arjan Tol en 52-jarige Jolanda Baas gaan met hun nieuwe restaurant de markt op met maaltijden die je niet op veel andere plekken in de stad kunt eten. Stoofpotten, stamppotten, suddervlees en soepen.

"We hadden eigenlijk het idee om veel te doen met gehaktballen. Maar we vonden dat iets te riskant, want hypes, zoals met hamburgers op dit moment, gaan voorbij. Dat maakt je kwetsbaar. We wilden vers en gezond en geen frituurdingen, dus zodoende besloten we te kiezen voor de Hollandse pot", vertelt Arjan. De naam was snel gevonden. "Eenvoudig en Nederlands."

ElpeesOnlangs heeft het stel al een avondje proefgedraaid met twintig genodigden. Volgende week woensdag openen de twee de deuren. "Zo'n proefavond is echt nuttig, want je ziet dingen waar je vooraf niet aan denkt", zegt Jolanda. "Bijvoorbeeld de draaitafel waarvoor mensen hun eigen elpees kunnen meenemen. We merkten dat niemand een plaat op durfde te zetten. Al met al was iedereen heel tevreden en we hadden ze gevraagd om eerlijk commentaar te geven. Maar Arjan kan gewoon heel lekker koken, haha. Eerlijk is eerlijk."

De prijzen van 9 tot 11 euro voor een hoofdgerecht liggen lager dan bij andere restaurants. "Je moet wel, anders gaan mensen thuis een hapje prikken", aldus Jolanda.

RolverdelingDe rolverdeling in hun restaurant, de plek waar de illustere voorganger DeliCees ooit zat en Ellis Island kort maar krachtig naam maakte, is al gemaakt. Arjan houdt zich bezig met de maaltijden, zijn 6 jaar oudere vriendin is de gastvrouw.

Gezien het verleden van Arjan ligt zijn rol in de keuken voor de hand. Want de voormalig beheerder van cultureel centrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht, waar hij zijn vriendin ontmoette die daar ook werkte, begon ooit met werken in de horeca. "Ik heb in heel veel restaurants gewerkt en later ook in de keuken van het Havenziekenhuis."

Het starten van een eigen restaurant betekent voor Arjan een terugkeer naar de echte liefde. "Maar het is ook het vrije gevoel van een eigen zaak", vult Jolanda hem aan.

Dordtse huiskamerHet pand aan het Steegoversloot, nog steeds eigendom van (deli)Cees Timmerman, hebben de twee ingericht als een 'Dordtse huiskamer'. Het ademt een sfeer van de jaren '70 ('de tijd waarin we zijn opgegroeid') en aan de muur hangen enkele Dordtse straatnaambordjes.

Ze voelen zich er al behoorlijk thuis. Wel handig, voor wie hier straks van woensdag tot en met zondag van 11 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds zal zijn. Ze hebben er dan ook flink veel zin in. "We zijn continu bezig geweest om iets voor onszelf te beginnen", aldus Arjan.

Toch was Dordrecht niet de eerste keus van de twee om een restaurant te starten. "Dordrecht is een erg moeilijke stad, niet de makkelijkste in elk geval", vertelt Arjan. "Maar sinds anderhalf jaar woon ik zelf op het Steegoversloot en kwam dus vaak langs dit leegstaande pand. We zijn gaan praten met Cees en besloten ervoor te gaan. Het is een mooie plek en we zien het steeds drukker worden met toeristen."