Nieuws Actueel

Winkeliers Noordeinde krijgen minder parkeerplek

De bekende Haagse winkelstraat Noordeinde gaat flink op de schop. Vanaf volgend jaar verdwijnen daar veertig van de zestig parkeerplekken om zo meer ruimte te creëren voor het wandelende winkelpubliek. Een klein deel van de straat (vanaf de Hoogstraat tot net voorbij het paleis Noordeinde) wordt zelfs geheel verboden terrein voor de automobilist. Met deze ingrepen is een kleine twee miljoen euro gemoeid.

LEX DE JONGE 8 september 2016

Noordeinde standbeeld willem van oranje

Volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD, openbare ruimte) is het uitbreiden van het Haagse winkelgebied met een extra wandelzone bij Paleis Noordeinde een 'majeure stap'. Toch zijn veel gemeenteraadsfracties teleurgesteld over de herinrichting van een van de belangrijkste winkelstraten van Den Haag.

'Fietsverbod'Op links had men het liefst alle parkeerplekken uit de straat zien verdwijnen. ,,We hebben daarnaar gekeken, zoals was afgesproken in het coalitieakkoord, maar voor zo'n drastische stap is te weinig draagvlak,'' zei verantwoordelijk wethouder Revis gistermorgen tijdens een commissiedebat. Vooral voor de galeriehouders in de straat zouden parkeerplekken belangrijk zijn. ,,Zij willen graag dat klanten die een schilderij of een beeldhouwwerk kopen dat gewoon achter in hun auto kunnen zetten.'' Raadsfracties als HSP, GroenLinks en PvdA noemden het een gemiste kans.

In de gepolariseerde Haagse gemeenteraad doet een wethouder het niet gauw goed. Op de rechterflank hadden Haagse partijen juist grote moeite met het verdwijnen van zoveel parkeerplekken voor auto's. 'Een ramp', vond raadslid Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) zelfs. ,,Automobilisten moeten daar gewoon kunnen komen. Waarom maken we van het Noordeinde geen verboden gebied voor fietsers?'' Ook de PVV pleitte voor de auto ten koste van de fietser.

De herinrichting van winkelstraat Noordeinde moet de straat ook mooier maken. En als de opknapbeurt is afgerond volgt er nog een fase twee, voor de Hoogstraat in het verlengde van het Noordeinde. Maar daar is voorlopig geen geld voor, verklapte Boudewijn Revis gisteren. ,,We hopen daar in het college nog geld voor te vinden,'' zei hij.